Renoir olvasó hölgyei

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) francia impresszionista festő munkái között gyakran felbukkan egy-egy olvasó női alak. A legtöbb ilyen festmény címe is vagy pont ez: Az olvasó nő (La liseuse), vagy ez a szóösszetétel is szerepel benne: Olvasó nő zöldben (La liseuse verte).

Renoir nagy csodálója volt a XVIII. századi festőknek; Jean-Honoré Fragonard (1732-1806) híres “Fiatal olvasó lány” c. festménye is nagy hatással lehetett rá, hiszen munkássága során többször is visszatért ehhez a témához, ami tulajdonképpen a Felvilágosodás alatt volt igazán divatban Franciaországban.

Az egyik legismertebb ilyen témájú munkája 1874 és 1876 között készült el:

Pierre Auguste Renoir: Az olvasó nő
Pierre Auguste Renoir: Az olvasó nő

A fiatal lányról, aki modellt ült ehhez a festményhez, nem sokat tudunk, kivéve azt, hogy más képeken is őt láthatjuk; ilyen például a Fiatal lány macskával. Ez a festmény abban az időszakban készült, amikor Renoir munkái közül néhányat bemutatnak az első impresszionista kiállításon 1874-ben, ahol ezek nagyon jó fogadtatásban részesülnek. A festmény előbb egy magán kollekció része volt, majd egy ideig a Louvre-ban is kiállították mielőtt végleges helyére került volna, ahol ma is a láthatjuk: a Musée d’Orsay-ba.

Egy másik szintén nagyon ismert festménye 1877-ben készült:

Pierre Auguste Renoir: Az olvasó nő
Pierre Auguste Renoir: Az olvasó nő

1877-re Renoir odáig jutott el a karrierjében, hogy megengedhette magának, hogy csak azért fessen portrékat, mert ahhoz volt kedve, és már nem azért mert a portrékat könnyebben lehetett eladni, mint a tájképeket. Ez a festmény kompozícióján is látszik: egyszerű és magabiztos. A másik képtől eltérően itt a modell jobb profilját látjuk,  erre esik a fókusz teljes megvilágításban. Az olvasás egyik pillanatában megfestett hölgy arckifejezése arról árulkodik, hogy nagyon belemerült a könyvébe, és egy olyan zárt környezetet hozott létre maga körül (a közvetlen közelben további könyveket láthatunk), amely teljesen elkülönül a külső valóságtól. [Forrás: about.com  (Art history)]

Renoir ezt a teljes elmerülést az olvasott történetbe – amivel az olvasó alany szinte eltűnik a világból, mindent és mindenkit kirekesztve –  még jobban hangsúlyozza azokon a képeken, ahol egyáltalán nem is láthatjuk az olvasó arcvonásait, és főleg a szemét. A női alak testtartása, illetve a színek és fények játéka érezteti a nézővel, hogy egy abszolút intim momentum szemlélőjévé vált.

Pierre Auguste Renoir: Az olvasó nő
Pierre Auguste Renoir: Az olvasó nő

További festményei ebben a témában:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.