Héliodórosz és a festészet

covers_60157“1658-ban a tizennyolc éves Jean Racine […] véletlenül ráakadt a Sorsüldözött szerelmesek (Aithiopika) című ókori görög regényre, amelynek tragikus szerelemfelfogása talán  akkor is hatott rá, amikor évek múlva megírta az Andromachét és a Berenice-t. Magával vitte a könyvet az apátság melletti erdőbe és mohón kezdte olvasni, mikor is rajtakapta a sekrestyés, kitépte a kezéből a könyvet, és máglyára vetette. Racine-nak nemsokára sikerült egy újabb példányt találnia, de azt is fölfedezték, és annak is tűzhalál lett a sorsa. A fiatalember válaszul vett egy harmadik példányt is, és az egész regényt könyv nélkül bevágta. Majd ezekkel a szavakkal nyújtotta át kötetét a tüzes hitű sekrestyésnek: Most már ezt is elégetheted, mint a másik kettőt“. (Alberto Manguel – Az olvasás története 65. o.)

A Sorsüldözött szerelmesek szerzője Héliodórosz, III. századi görög regényíró.  Művének eredeti címe, Aithiopika (Historiae Aethiopicae),  Etiópiai történetneket jelent. A mű ún. szofisztikus szerelmi regény, azaz két ifjú szerelmes, a görög Theagenész és az etióp Kharikleia történetét meséli el, akik sok sorsfordulat után egymásra találnak.

A regény azonnal egy hatásos jelenettel kezdődik: a csapat rabló rátalál egy zátonyra futott hajóra; a teljes legénység halott, úgy tűnik csak két túlélője van a hajótörésnek: a szép és ifjú pár, Theagenész és Kharikleia. Mivel egy másik csoport is közeledik a hajóroncs felé, a rablók felmarkolnak, amit tudnak és magukkal viszik a két fiatalt is. Innentől a történet két szálon fut: a múltban és a jelenben, így megtudjuk hogyan jutottak a szerelmesek egészen idáig, miközben többször bajba kerülnek útjuk során és megmenekülnek.

A szépséges Kharikleia maga sem ismeri  múltjának minden részletét, mivel az édesanyja odaadta másoknak, hogy felneveljék A lányt Khariklész, Apollo papja neveli Delphoiban, és az a terve, hogy az unokaöccséhez adja majd feleségül, de Kharikleia lemond a házasságról és Artemisz papnője lesz. Mindez megváltozik, amikor találkozik Theagenésszel, aki szintén megvette a házasságot és a nőket egészen eddig a sorsdöntő találkozásik. Együtt megszöknek, és ekkor kezdődik a nehézségekkel és akadályokkal teli útjuk. Annak érdekében, hogy a többieket megtévesszék, és, hogy akkor is együtt maradhassanak, amikor fogságba esnek, testvéreknek adják ki magukat, ami viszont bonyolítja helyzetüket, hiszen a férfiak szemet vetnek a szép fiatal nőre. Kharikleiaról közben megtudjuk, hogy tulajdonképpen ő Etiópia hercegnője. Végül Egyiptomon keresztül a két fiatal eljut a hercegnő szülőföldjére, így a történetnek jó vége van.

Kritika a könyvről:

Az ünnepélyességet kedvelő Héliodórosztól távol állnak a humor, a fricska, az irónia lehetőségei, amelyek egyébként jellemezni szokták a prózai önreflektálás pillanatait. Regényszövegében a cselekményt igen mechanikusan törik meg a metanarratív szólamok. Ezekben az olvasóval nem tud összekacsintani, csupán bámulatra felszólítani. Ábrázolása a festői merevséget idézi: az állóképek alkalmasak arra, hogy a szélesen ecsetelt pompázatos látvány felmagasztosuljon. Metanarratív kitételei ezért az eposzi és a színpadi művészet erényeit dicsérik, a mítosz jeleneteit és patetikáját idézik. Visszatérő utalások hívják fel a figyelmet arra, hogy Héliodórosz a hőseposz és a tragédia világához szeretné hasonítani az erotikus regényben kibontakozó prózavilágot.” (Forrás: http://www.zetna.org/zek/konyvek/100/csanyi7.html)

A festészetben több alkotás is megörökíti a szerelmespár izgalmas és lebilincselő történetének egy-egy jelenetét:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.