Fogalomtár – színek (1): viridián zöld és krómsárga

VIRIDIAN ZÖLD

A viridián (mesterséges króm-oxid-hidrát) zöld egy hideg, enyhén kékes zöld. A 19. század közepén kezdett elterjedni sok festő által használt pigmentként; például az impresszionisták és poszt-impresszionisták palettáján nagyon gyakori. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy sokkal stabilabb, mint az egyéb, akkoriban alkalmazott zöld pigmentek. Ugyanakkor kevésbé ártalmas, úgyhogy hamar átvette a mérgező smaragdzöld (más néven: párizsi zöld) helyét.
Az alábbi festményen Camille Corot (francia festő) ezt a viridián zöldet használta a középső zöld sávban, mely a kép bal oldalán látható, illetve a jobb oldali levélzet megfestéséhez is. A festményen használt többi pigmenttel ellentétben, mely gyakori volt a kor művészei között, a viridián még csak épp ekkortájt kezdett ismerté válni.

Jean-Baptiste-Camille Corot: A római Campagna Klaudiusz csatornahídjával, 1826, The National Gallery, London (kép forrása: http://www.nationalgallery.org.uk)

KRÓMSÁRGA

A krómsárgát laboratóriumban fejlesztették ki a 19. század elején. Hamar elterjedt, mivel egy nagyon erős sárgát lehetett elérni vele, egy olyan árnyalatot, amit a festők azelőtt nem tudtak előállítani. A hátránya az – és ezt korán felfedezték  -, hogy nem kifejezetten tartós, és hogy idővel sötétedig.

Vincent van Gogh több sárga árnyalattal is kísérletezett, amikor megfestette a Napraforgókat, és sok krómsárgát használt ehhez a festményhez. Sajnálatos módon a krómsárga azóta bebarnult nemcsak ezen a festményen, hanem más van Gogh alkotásokon is.

Vincent van Gogh: Napraforgók,1888, The National Gallery (kép forrása: http://www.nationalgallery.org.)

Fogalomtár – színek (1): viridián zöld és krómsárga” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Néhány szó a sárgáról és a zöldről |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.