A könyvlapok titkos világa

Véletlenül bukkantam rá az interneten egy cikkre egy nagyon izgalmas művészeti jelenségről. Angolul fore-edge book painiting a neve; magyarra én úgy fordítanám, hogy festészet a könyvlapok élén, bár több helyen is láttam, hogy megtartják az eredeti angol kifejezést és fore-edge festészetnek hívják. Ezzel a technikával készítettek titkos művészeti alkotásokat bizonyos könyvekre a XVI. – XIX. század között. Azért titkosak, mert a  festmény csak akkor látható, ha a lapok éleit egy bizonyos módon rendezzük el.

Történetünk a XVI. században kezdődik, amikor az olasz Cesare Vecellio festőművész (Tiziano unokatestvére) elkezdte festeni könyvei lapjainak a szélét, hogy különböző képekkel díszesebbé tegye ezeket. Eleinte ő és a többi művész is, aki alkalmazta ötletét, egyenesen a lapok élére festett, így a műalkotás azonnal és bárki számára látható volt. Ezek a könyvek úgy néztek ki, mint például ez a XIX. századi versgyűjteményt tartalmazó kötet:

5873360724_4

A XVII. században egy lépéssel továbbmentek. Angliában egy kiváló könyvkötő mesterekből álló kis csoport rájött, hogy sokkal rafináltabb díszítéseket lehet készíteni, ha nem egyenesen a lapok élére kerül a kép, hanem egy kicsit beljebb, a lap szélére. Ilyen módon a könyv rendesen becsukva nem mutatott semmit, de amikor a lapokat enyhén elcsúsztatták, akkor megjelent a titkos festmény. Később még kifinomultabb lett a fore-edge festészet, ugyanis néhány művész két képet is tudott készíteni ugyanarra a könyvre: az egyik akkor jelent meg, ha előre csúsztatták a lapokat, a másik pedig, ha hátrafelé rendezték őket.

A cikk, amit olvastam, egy az amerikai Iowa egyetem által közzétett négykötetes tudományos könyvsorozatról szól, mely a XIX. században jelent meg. Mindegyik kötet élére egy-egy évszakot ábrázoló festményt rejtett el a művész:

A tél
A tél
A tavasz
A tavasz
A nyár
A nyár
Az ősz
Az ősz

Neves könyvtárak youtube oldalain lehet találni néhány kincset:

Izaak Walton: Dr. John Donne, Sir Henry Wotton, Mr. Richard Hooker, Mr. George Herbert és Dr. Robert Sanderson élete  – Oxford : Clarendon Press, 1824.

Görög-francia szótár – Le Nornant, 1817.

Milton: Az elveszett paradicsom – 1805, London

Topeka & Shawnee County Public Library különleges gyűjteménye:

Ma is van néhány művész, aki alkalmazza ezt a technikát, bár azt olvastam, nagyon kevesen.

Egy dokumentumfilm ezekről a könyvekről:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.