Előadássorozat az impresszionizmusról

1240572_10151918862958245_347409689_nRendkívül érdekesnek ígérkező előadássorozatot tervez a Nemzeti Galéria az elkövetkező hetekre az impresszionizmus témája köré. A sorozat a még majdnem egy hónapig tartó “MONET, GAUGUIN, SZINYEI MERSE, RIPPL-RÓNAI” impresszionista és poszt-impresszionista műveket felsorakoztató kiállítást hivatott kiegészíteni, így ugyanaz a szerepe, mint a kísérő tárlatnak, mely az “Impressziók – papíron 1820-1920 -Akvarellek, rajzok és grafikák a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből” név alatt fut. Mindkét, a fő kiállítással párhuzamos kezdeményezés lehetőséget ad az érdeklődőknek több  oldalról megismerni ezt a festészeti irányzatot, és segít jobban megérteni a kiállított műveket.

Magának az előadássorozatnak nincs egy összefoglaló címe, de valószínűleg erre nincs is szükség, hiszen a programot végigolvasva hamar kiderül, hogy milyen témákról szól minden egyes előadás, és hogy egy és ugyanaz a főtéma áll a középpontban, mint ahogy feljebb is említettem. Lássuk tehát, mire számíthatunk:

1. Létezik-e magyar impresszionizmus? – Bellák Gábor művészettörténész előadása

A kérdés mindenképpen jogos, ha figyelembe vesszük, hogy azok a festők, akiket általában az irányzat itthoni képviselőinek említünk (Szinyei-Merse, Ferenczy Károly, Mednyánszky László, Hollósy Simon) nem kizárólag impresszionista stílusban festettek (mint például Monet vagy Sisley), hanem egyes festményeik vagy a képeiken bizonyos elemek, hangulatok vagy technikák impresszionisták, de egyéni stílusuk sokkal inkább két vagy több művészeti irányzat hatása alatt fejlődött ki. Hogy nagyobb hatással volt-e az impresszionizmus adott művész esetében, mint bármi más, illetve hány ilyen itthoni alkotóról beszélhetünk – ezek olyan kérdések, melyekre feltételezésem szerint az előadás során mindenképpen választ kapunk.

Az előadó, Bellák Gábor, a Nemzeti Galéria főmuzeológusa, a “Benczúr” (2011, Corvina) című könyv szerzője.

2. Mi is az impresszionizmus?  – Gimesy Péter művészettörténész előadása 

Talán a három közül, ez az előadás tölti be leginkább azt a szerepet, hogy olyan ismereteket adjon át a közönségnek, melyek segítségével sokkal közelebb kapcsolatba kerülhet a kiállított művekkel, hiszen könnyebb befogadni olyasmit, amit értünk. Mindenképpen érdekes lehet azok számára is, akik már eleve rendelkeznek akár egy alapos tudással is az irányzattal kapcsolatban, vagy már látták a kiállítást és utólag rendelik a látottakhoz az itt elhangzott információkat.

Az előadó, Gimesy Péter, művészettörténész-filozófus, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

korona_Monet3. Az impresszionisták gasztronómiája – Szepessy Zsófia művészettörténész előadása 

Ha a gasztronómiát is művészetnek tekintjük, és miért ne tennénk, akkor határozottan megállja a helyét ez a párosítás egy előadás erejéig. Bár elsőre meglepőnek tűnhet az a gondolat, hogy párhuzamot vagy kapcsolatokat keressünk festészet és étkezés között, az ötlet egyáltalán nem egyedi. Azok, akik érdeklődnek a művészetek iránt, már találkozhattak korábban is hasonló témával; igaz, ezt inkább külföldön szokták elővenni, ezért Szepessy Zsófia előadása szerintem hiánypótlónak és figyelemfelkeltőnek számít. Nagyon ismert például Claire Joyes, Monet dédunokájának a feleségének “Monet asztalánál” című könyve, melyben összegyűjtötte Monet által naplóban vezetett gasztronómiai élményeit: kedvenc ételek leírása, receptek amelyekkel utazásai során vagy a párizsi vendéglőkben találkozott, de még azt is megtudhatjuk, milyen volt Cézanne “bouilabaisse” (a franciák híres halászleve) vagy Millet “petit-pain” (jellegzetes francia zsemle) receptje. Nálunk a könyv “Monet – 180 különleges recepttel” cím alatt jelent meg a Korona kiadó “Művésztársaságban” elnevezett sorozatában. Ez a sorozat az, amelyben több könyv is foglalkozik festőkkel és kapcsolatukkal a gasztronómiával. Ilyen például Ermine Herscher  és Marianne Lemince Picasso-55 különleges recepttel” könyve, mely egyszerre egyszerre élet és korrajz, művészeti album és szakácskönyv. Visszatérve Szepessy Zsófia előadására, ahogy ennek a címe is mutatja, ez kizárólag az impresszionista festők étel-élményeivel foglalkozik, így arra számítok, hogy alaposabb betekintést enged a két alkotói tevékenység kapcsolatába, mint egy akármilyen receptgyűjtemény.

Találkozzunk az előadásokon!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.