Henri Matisse a rajzolásról és a festészetről

1946-ban készült egy felvétel a nagy francia művészről, Henri Matisse-ról, amint leül a festőállványhoz, hogy elkészítsen egy skiccet Gerardról, az unokájáról. A felvételt Nice-ben forgatták – ott volt Matisse otthona és stúdiója. A kisfilm 26 perces, de sajnos nem érhető el teljes egészében online. Abban a részben, ami viszont elérhető, Matisse éppen a rajzolás és a festészet viszonyáról beszél. Ezt mondja:

Én úgy gondolom, hogy rajzolás és a festészet egy és ugyanaz. A rajzolás egy leegyszerűsített festészet (vagy festészet limitált készletből). Egy fehér felületen, egy papírlapon, egy tollal és némi tintával létre lehet hozni kontrasztokat a tömeg érzékeltetésével; így meg lehet változtatni a papír minőségét azáltal, hogy létrehozunk rajta ruganyosabb, könnyedebb vagy éppen keményebb felületeket, anélkül, hogy árnyékot vagy fényviszonyokat alkalmaznánk. Számomra a rajzolás festészet limitált eszközökkel.

Henri Matisse a rajzolásról és a festészetről” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Nagyon örülök ennek a posztodnak. Épp pár napja botlottam egy jó Matisse-mondásba: “Ha megnézek egy fügefát, látom, hogy minden egyes levelének más a rajzolata, mindegyik a maga módján mozdul el a térben, mégis, mintha valamennyi azt kiáltaná: fügefa!”

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.