Filléres művelődés (1)

A kultúra elérhető!

Sok ember úgy gondolja, hogy a közművelődés számára vagy teljes mértékben elérhetetlen, vagy csak nagyon ritkán és komoly kiadások árán tud hozzáférni.  Ezért talán sokan le is tesznek arról, hogy figyelemmel kísérjék az éppen aktuális kulturális eseményeket. A kulturális intézmények belépőjegyárait nézve, a plusz szolgáltatásokról nem is beszélve, és tudva, hogy a kultúra nem szerepel az államköltségvetés prioritásai között, ez a legtöbb esetben igaz is. Az átlagjövedelemmel, vagy az alattival rendelkező érdeklődök esetében nem jöhet szóba az, hogy rendszeresen és gyakran látogassanak el egy múzeumba, megnézzenek egy színházi előadást vagy elmenjenek az Operába. Ebben viszont a tájékozatlanság is közrejátszik, amin viszont lehet segíteni.

A saját tapasztalataimból kiindulva, merem állítani, hogy mindenkinek – jövedelemtől függetlenül – része lehet minőségi kulturális élményekben, ha a megfelelő információk birtokában van. Ezért gondoltam arra, hogy elindítok egy cikksorozatot, amiben igyekszem összegyűjteni az éppen aktuális és mindenki számára nyitott művelődési lehetőségeket, illetve megmutatni mire érdemes odafigyelni, hogy az ilyen lehetőségeket magunktól is megtaláljuk. Mivel a blogom tematikája a festészet köré épül, ezért egyelőre a képzőművészeti eseményekről fogok írni.

Akkor lássuk,  a héten hogyan tudunk pénzkiadás nélkül közelebb jutni a festészethez.

  • A legkézenfekvőbb lehetőség éppen ma van, hiszen már jó ideje az állami ünnepek alkalmából a múzeumokat ingyen lehet látogatni. A Magyar Nemzeti Galériában két olyan kiállítás is van, amire érdemes elmenni: “MONET, GAUGUIN, SZINYEI MERSE, RIPPL-RÓNAI” impresszionista  és posztimpresszionista műveket felsorakoztató kiállítás, illetve a “Chagall – Háború és béke között” című kiállítás, melyhez tartozik egy kísérő tárlat is Ámos Imre munkáiból.
Szinyei Merse Pál: Csend
Szinyei Merse Pál: Csend, 1918, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; fotó: MNG

  • Vasárnap, október 27-én szintén a Nemzeti Galériában (16:00 órától, B épület), az impresszionista kiállításhoz kapcsolódó, ingyen előadáson lehet részt venni. Az előadás címe: “A posztimpresszionista Rippl-Rónai”, az előadó pedig Plesznivy Edit művészettörténész. Ez egy sorozat része, mely végigkísérte vasárnaponként a kiállítást, minden egyes alkalommal egy az impresszionizmussal vagy posztimpresszionizmussal kapcsolatos témát prezentálva. Az előadásokat mindig neves művészettörténészek tartják, és mivel bárki részt vehet – tehát az előadó nem tudhatja, milyen előképzettséggel rendelkezik a közönség – az egész úgy van felépítve, hogy annak is érthető és érdekes legyen, aki esetleg most először ül be egy művészettörténeti előadásra, de azok számára is élmény legyen, akik akár a művészetekben, akár magában a témában többé-kevésbé jártasak. Továbbá ezek nagyszerűen egészítik ki a tárlatlátogatás élményét, úgyhogy kár lenne kihagyni.

Tipp: a múzeumok és kulturális portálok FB oldalán  belépőjegyeket vagy tárlatvezetésekre ingyen jegyeket lehet nyerni. Van, ahol egy kérdésre kell válaszolni, és van ahol elég megnyomni a “Tetszik” gombot, hogy valaki részt vegyen a sorsoláson.

Két belépőjegy a Szépművészeti Múzeumba: itt

Kellemes és tartalmas kikapcsolódást kívánok! 🙂

Kapcsolódó blogbejegyzés:
Létezik-e magyar impresszionizmus? – jegyzetek az előadásról

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.