Festészet és tánc: Dalí és a “La Verita”

A kortárs művészetben egyre gyakrabban találkozunk olyan művészeti eseményekkel, amelyek a festészet és egy másik művészet együttes élményét tárják a közönség elé. Azt talán már megszoktuk, hogy a festészet és az irodalom folyamatosan egymásra talál, nem csak egy-egy műalkotás révén, hanem az utóbbi években olyan kulturális programok keretében is, melyek célzatosan a két művészi kifejezési forma kapcsolatára, kölcsönhatására épülnek. Legutóbb itthon a Ganymede Goes Europe programsorozat keretében találkozhattunk a festészet, irodalom és színház összefonódásával.

Hamarosan, november 15. és november 21. között, ismét alkalmunk lehet egy hasonló élményben. A Művészetek Palotájában ezúttal a festészet a tánccal találkozik, pontosabban az újcirkusz elnevezésű műfajjal. Egy festmény: Salvador Dalí “Mad Tristan” óriásvászna, és egy táncprodukció: a Finzi Pasca Társulat “La Verita” című előadása Budapestre érkezik az európai turné részeként.

image

A festmény 1944-ben készült, és Salvador Dalí eleve egy színpadi produkció díszleteként tervezte. Akkoriban Dalí az USA-ban tartózkodott, és Leonide Massine koreográfussal együttműködve készítette el a festményt a Wagner “Trisztán és Izolda” operája által ihletett “Mad Tristan” baletthez. A hatalmas vásznon, mely a mű zárójelenetéhez kapcsolódik, a szürrealista művész stílusának főbb jegyei könnyen felismerhetők. A bemutató után az alkotást elveszettnek hittek több évtizeden keresztül, majd New York-i Metropolitan Opera díszletei között fedezték fel, és onnan egy európai magángyűjteménybe került.

Daniele Finzi Pasca neve nem ismeretlen az európai vagy akár a magyar közönség számára sem: ő jegyzi a Cirque de Soleil rendkívüli sikert aratott Corteóját, illetve a Cirque Éloize legutóbbi három produkcióját is, valamint a 2006-os torinói téli olimpia záróünnepségét is. A “La Verita” álom és valóság határán kalandozó, akrobatikát, színházi elemeket, táncot és zenét egyaránt alkalmazó, látványos színpadi produkció felidézi a negyvenes évekbeli New Yorki-i kabarék és a spanyol bikaviadalok hangulatát, sőt Dalí életének számos legendás pillanatát is – áll a hivatalos közleményben.

Festészet és tánc: Dalí és a “La Verita”” bejegyzéshez ozzászólás

    • Nem igazán. Bár nagyon érdekesnek tartom a kezdeményezést, nekem egy kicsit túlságosan kortárs 🙂 Dalít imádom, és önmagában a festményt szívesen megnézném, de nem tervezem, hogy emiatt elmenjek az előadásra.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.