Festményrészletek, avagy művelődjünk játékosan (1)

Nemrég fejeztem be Daniel Arasse Festménytörténetek című könyvét, amiben egy teljes fejezetet szentel arra, hogy meggyőze az olvasót, mekkora jelentősége lehet egy-egy részletnek egy adott festményen, és milyen nagyszerű kaland azt felfedezni és értelmezni.

Daniel Arasse ezt írja: “Szeretem a paradoxonokat, mert azt gondolom, ha megoldást találunk rájuk, akkor előbbre jutunk a gondolkodásban. […] Elismerem, hogy mindig inkább a szokatlan vonzott a festményeken, és ez igaz az építészetre is. […] Nagy jutalom meglátni olyasmit, amit nem vártunk.”

Innen a játék ötlete: adott egy festményrészlet, és be kellene azonosítani, milyen festményből való, majd – amennyire lehet – megpróbálni megfejteni a részlet szerepét az kép egészét figyelembe véve.

Íme az első részlet:

Festményrészlet - majom

Itt hozzászólásban vagy a  blog Facebook oldalán várom a megfejtéseket.

Tartalmas szórakozást kívánok! 🙂

Update 1: A Moly.hu oldalon is kiposztoltam ezt a játékot, és onnan érkezett @Bori82 részéről egy tipp: a festményen Szent Dominik is látható. További segítség tőlem: a festő olasz, és a neve egy virágra utal.

Szent Dominik - részlet

Holnap este jelentkezem egy új tippel.

Festményrészletek, avagy művelődjünk játékosan (1)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A Moly.hu oldalon @Kriszta megoldotta a rejtélyt: a festő neve Garofalo (Benvenuto Tisi), a festmény pedig – Trónóló Mária szentekkel – itt látható egészben: http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/garofalo-the-madonna-and-child-enthroned-with-saints

  A majom jelenlétére egy vallásos témájú festményen két lehetséges magyarázat van.
  Az egyik az, hogy a majom a Szent Dominikról szóló legendák egyikét hivatott felidézni. Egy a középkorban elterjedt történet szerint ugyanis Szent Dominikot meglátogatta az Ördög egy majom alakjában és próbálta elvonni a figyelmét a vallásos szövegek olvasásától. Szent Dominik arra kényszerítette a majmot, hogy tartson neki egy gyertyát az olvasáshoz, és csak akkor engedte el, amikor a viasz elkezdte égetni a majom ujjait. A történet a szentséges élet hatalmát a Gonosz jelenléte fölött jelképezi.

  A másik értelmezés is közeli ehhez: a majom az emberi lét „állati”, gyarló oldalát testesíti meg, ami felett viszont győzedelmes a festmény főalakja: Szűz Mária és a még gyermek Jézus, tehát a keresztény élet.

  A festő neve – Garofalo – a szegfű virágra utal, a ferrarai iskola egyik képviselője a késő reneszánszban.

  Kedvelés

 2. A Moly.hu oldalon is kiposztoltam ezt a játékot, és onnan érkezett @Bori82 részéről egy tipp: a festményen Szent Dominik is látható. További segítség tőlem: a festő olasz, és a neve egy virágra utal.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.