Giovanni Boldini: Marthe de Florian portréja

A napokban olvastam a hírt arról a párizsi lakásról, ami zárva volt 1942 óta, és csak 2010-ben nyitottak föl. A számtalan korabeli tárgy között, amit a lakásban találtak érintetlenül, egy Giovanni Boldini festményre is rábukkantak, ami azóta árverésen már elkelt 2.1 millió euróért. Nyilván a felfedezés rendkívül izgalmas körülményei jelentősen növelték a festmény értékét. Az egész történet regénybe vagy filmvászonra kívánkozik, talán leginkább az  értékes festmény miatt.

Giovanni Boldini: Marthe de Florian, 1989, magángyűjtemény
Giovanni Boldini: Marthe de Florian, 1989, magángyűjtemény

Giovanni Boldini (1842-1931) olasz festő volt, aki a párizsi iskolához tartozott. Leginkább zsánerképeket és portrékat festett, és egy 1933-ban megjelent cikk a Times-ban a “suhogás mesterének” nevezte el a különleges ecsetkezelése miatt. Párizsi évei alatt Edgar Degas köreihez tartozott, és a 19. század végére ő volt az egyik legfelkapottabb portréfestő a francia fővárosban.
Marthe de Florian egy párizsi színésznő volt és egyben Boldini szeretője és múzsája. Ez a portré róla azért volt a most már híres lakásban, mert a tulajdonos Marthe de Florian unokája volt. A festményen kívül egy csomag szerelmes levelet is találtak, melyből ki lehet olvasni kettejük szerelmi történetét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.