id. Markó Károly: Visegrád

id. Markó Károly: Visegrd, 1826-30, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
id. Markó Károly: Visegrád, 1826-30, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; fotó: MNG

Erről a festményről mondják, hogy a magyar tájképfestészet első példánya, miközben egy egyedülálló darabot képez id. Markó Károly festészetében: egyfelől, mert nem látható rajta a “Markó-védjegy” – a szemből jövő fény, másfelől pedig ez az egyetlen olyan festménye, ami itthon készült, és ami magyar témát ábrázol.

A festményről több elemzést is olvashatunk a MEK-en.

id. Markó Károly: Visegrád” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Dorqa,
  ezek szerint Gimesy Péter múlt szombati tárlatvezetésén valószínűleg Ön is részt vett. Ha az a vélemény, miszerint ez a mű lehet, hogy nem is azé a bizonyos id. Markó Károlyé, megállja a helyét, akkor a magyar művészettörténet ezen fejezetét bizony át kellene írni. Izgalmas már maga a felvetés is. Máskülönben más magyar témájú alkotását is jegyzik a mesternek, mint például “A pesti orgona” 1821-es festményt (ld. hung-art.hu).

  Kedvelés

  • Kedves Tibor,
   Én nem úgy értettem, hogy nem az id. Markó Károlyé lenne a festmény, hanem, hogy a név jelölés lehet, hogy nem helyes, mivel neki volt egy idősebb testvére, és akkor azt illetné meg az “idősebb” megjelölés. Viszont az ifjabb sem lehetne, mivel az a fia, ő maga tehát a kettő között van – emlékszem is, hogy Gimesy Péter ezen poénkodott is, hogy márpedig ezt nem lehet neveknél jelölni. Persze, lehet, hogy félreértelmeztem a tárlatvezetőnk mondandóját.

   Ami a magyar témájú alkotást illeti, azt hiszem, “Visegrád” azért egyedülálló a teljes életműben, mert nem csak a témája itthoni, de itthon is készült. Én úgy értettem, hogy a két szempont együttes megléte az, ami más festményeinél nem áll fenn. Nem néztem utána, úgyhogy egyelőre elfogadom a művészettörténész úr álláspontját 🙂
   Nagyon köszönöm a hozzászólást, és hogy felhívta a figyelmemet a “Pesti orgona” c. festményre, mely eddig ismeretlen volt számomra.
   Hamarosan megírom a jegyzeteimet a tárlatvezetésről és közzéteszem a blogon. Szívesen venném, ha ahhoz is hozzászólna főleg, ha esetleg kifelejtettem valamit, ami lényeges/érdekes lehet, vagy ha valamit félreértettem.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.