Művészettörténet tanfolyam – jegyzetek (2)

Saylor.org Művészettörténet online tanfolyam alapján készített jegyzeteim.
Modul 1: A művészet definíciói és funkciói, vizuális gondolkodás (folyt.)

Művészeti kategóriák

A különböző kategóriákba való sorolás az adott alkotás kontextusától függ.

Szépművészet
Ebbe a kategóriába tartoznak azok a rajzok, festmények, szobrok, fényképek és az utóbbi években az új média eszközeivel létrehozott alkotások, amelyeket múzeumokban lehet megtekinteni, illetve művészeti galériákban lehet megvásárolni; a művészi alkotóerő legjelentősebb példányait foglalja magába.

Pop(uláris)kultúra
Ide tartoznak azok a termékek, amelyek a hétköznapi környezetünkben bukkannak fel (poszterek, graffitik, reklámanyagok, zene, film, stb.).

Dekoratív művészet (mesterségek/iparművészet)
Azokat az alkotások tartoznak ide, amelyek magas szintű szakértelmet mutatnak. A használhatóság ezeknél a termékeknél előtérben van, de lehetnek rendkívül esztétikusak is, gyakran gazdag dekorációval ellátva. 

Művészeti stílusok
A művészeti stílus az ábrázolás egy bizonyos módját jelenti. A stílus egy adott művészre vonatkozik, vagy egy olyan kollektív kapcsolatra, mely egy jellegzetes szemléleten, kultúrán vagy irányzaton alapszik.
Néhány fő stílus:

Naturalista
A naturalista stílus minél pontosabb ábrázolásra törekszik. Ugyanakkor egy naturalista alkotás ábrázolásnak a témája idealizált is lehet: ilyenkor a művész a tökéletesség bemutatására törekszik, ezért – bár megváltoztatja a valóságot – az ábrázolása az esztétikum és a valóság által meghatározott formai korlátok között marad.

Absztrakt
Az absztrakt stílus felismerhető témát ábrázol, de eltorzultan: a művész valamilyen módon manipulálja az ábrázolt tárgyat. Az absztrakciót el lehet érni a forma túlzott kihangsúlyozásával, leegyszerűsített alakok alkalmazásával vagy például rendkívül erős színek használatával.
Az absztrakció három fokozatát láthatjuk az alábbi festményeken; mindhárom esetben a manipuláció az érzelmek kifejezésére szolgál.
Az első festményen a lekerített alakokban felismerhetjük a dombokat, felhőket, köztük egy út vonalait látjuk, sőt még fák/bokrok is kivehetők.

Marsden Hartley: Tájkép, New Mexico, 1916 k., The Brooklyn Museum, New York
Marsden Hartley: Tájkép, New Mexico, 1916 k., The Brooklyn Museum, New York

A második festményen a művész az absztrakció segítségével varázsol elénk egy fákkal borított tájat, amit egy narancssárga színfolt dominál a bal felső szélén, mely egy levélbe borult nyírfaágat hivatott ábrázolni.

Georgia O'Keeffe: Nyírfák és fenyőfák - Rózsaszín, 1925, Colby College Museum of Art, Waterville
Georgia O’Keeffe: Nyírfák és fenyőfák – Rózsaszín, 1925, Colby College Museum of Art, Waterville

Vaszilij Kandinszkij még ennél is tovább megy az absztrakcióban, és teljesen felszabadítja a színeket a leíró szerepük alól, és nagymértékben leegyszerűsíti a formákat.

Vaszilij Kandinszkij: Tájkép piros pontokkal, No2, 1913, Guggenheim Museum, New York
Vaszilij Kandinszkij: Tájkép piros pontokkal, No2, 1913, Guggenheim Museum, New York

Fontos megjegyezni az absztrakció fogalmával kapcsolatban, hogy erősen függ a kulturális perspektívától.

Nem tárgyi jellegű
A nem tárgyi alapú műveknek nincs semmilyen kapcsolatuk a való világgal, vagyis egy ilyen alkotás alapja maga az adott alkotás. Ebben az értelemben ez a stílus elkülönül az absztrakttól, és fontos egyértelműen elhatárolni a kettőt.

Kulturális stílusok
A kulturális stílus a művészeti alkotások azon jellegzetességeire vonatkozik, amelyek egy adott társadalomban vagy kultúrában fedezhetők fel. Ilyennek például a visszatérő motívumok, melyeket különböző művészek hasonló módon dolgoznak fel. Például a kelta művészet nagyon aprólékosan kidolgozott organikus motívumokat hordoz; a középkori kódexek illusztrációin lehet ezeket nagyon jól tanulmányozni. A kulturális stílus több száz vagy ezer év alatt alakul ki, és része a kulturális identitásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.