Munkácsy évforduló

Munkácsy Mihály: Poros út II.
Munkácsy Mihály: Poros út II., Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; fotó: MNG

Ma van Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulója. Az eseményt több kulturális intézmény is megünnepeli különböző –  a festő életéhez és munkásságához kapcsolódó – programokkal.

A Magyar Nemzeti Galériában  ma tárlatvezetés sorozat indult és egészen a hét végéig tart. A mai napon Gimesy Péter művészettörténész vezetésével lehetett megtekinteni A leghíresebb magyar festő – Munkácsy Mihály című tárlatvezetést; holnap a sorozat második, Munkácsy a nagyvilágban elnevezésű tárlatvezetését is ő fogja tartani; szombaton Albrecht Zsófia művészettörténész segítségével ismerkedhetünk meg Munkácsy Mihállyal és a századvég realizmusával. Végezetül vasárnap délután Bakó Zsuzsanna művészettörténész  tart egy előadást a festőről. 

Békéscsabán az egész 2014-es év Munkácsy év lesz, így aki idén oda ellátogat közel 50 program közül válogathat február közepe és december vége között. Az év egy új tárlat megnyitójával kezdődött ma a Munkácsy Múzeumban, mely a legnagyobb Munkácsy relikvia-gyűjteményt őrzi. A tárlaton több mint 50 eredeti Munkácsy festményt tekinthet meg a közönség. Ezeknek egy része a múzeum állandó kiállításának darabjai, továbbá Pákh Imre műgyűjtő kollekciójából is látható lesz nagyjából harminc kép, és a debreceni illetve a budapesti Szépművészeti Múzeum is kölcsönadott néhány alkotást a tárlatra.
A kiállítás mellett nemzetközi kitekintésű tudományos konferenciákat és szakmai fórumokat is Békéscsabán rendeznek, illetve számos meglepetéssel is kecsegtetnek a szervezők, úgyhogy mindenképpen érdemes figyelni a programokat.

Interjú Bellák Gábor művészettörténésszel itt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.