Artmargók a Könyvhéten

A Könyvhéten tett látogatás után, íme a könyvajánlóm:

Antonello Negri: Festők társasága (Holnap Kiadó, 2013)

Antonello Negri: Festők társasága

Fülszöveg: A tizenegy tanulmányt egybefogó kötet a modern művészet alkotóinak a világába vezeti be az olvasót. Bemutatja a művészeknek a XIX. századtól megváltozott társadalmi helyzetét, akadémia és magániskolai képzését, megmutatkozási formáit a múzeumokban, kiállítótermekben, világkiállításokon, folyóiratokban, valamint szerveződéseit és társulásait, a nőművészek érvényesülésének kezdeti nehézségeit. Az egyetemes szemléletű könyv az európai és az amerikai művészet jelenségeinek újdonságait tárja fel érdekes, olvasmányos formában sok képpel és alapos jegyzetanyaggal kiegészítve. A tanulmányok sokrétűsége hozzájárul a modern művészet sokoldalúbb megismeréséhez.

Sarah Carr-Gomm: Szimbólumok a művészetben (Holnap Kiadó, 2001)

Sarah Carr-Gomm: Szimbólumok a művészetbenFülszöveg: Sajátos lexikont vehet kézhez az Olvasó: számtalan mitológiai hős és isten, a Biblia megannyi figurája, írók, politikusok, hadvezérek, a történelem nagy alakjai, keresztény mártírok és szentek érdekesnél érdekesebb sorsukkal, történetükkel és tárgyi attribútumaikkal, valamint jellegzetes tárgyak és fogalmak elevenednek meg a könyv lapjain, hogy aztán a gazdag ismeretanyagon túl megtudjuk, milyen nagy művészek – festők, szobrászok, freskókészítők, domborművet faragók, építészek – mely híres alkotásait ihlették meg. Művészet- és kultúrtörténet gazdag tárházát nyújtja át ez az egyedülálló vállalkozás minden, a mitológia, a történelem, az irodalom, a művészetek iránt érdeklődő olvasónak.

Az interneten 3600-3900 Ft. körül mozog az ára (még az antikvár példányoknak is), és nem is kapható jelenleg. A Könyvhéten 300 Ft.-ért adták (!!!) csak sajnos mire én kimentem már elfogyott… Nem is csodálom. Reméljük azért még lesz utánnyomás és ismét megjelenik a boltokban.

Barbara Corrado Pope: Cézanne modellje (Geopen, 2010)

Barbara Corrado Pope: Cézanne modelljeFülszöveg: A provance-i Aixbe nem hétköznapi fiatal nő érkezik Párizsból. Solange Vernet azonnal feltűnést kelt dús, lángvörös hajával, smaragdzöld szemével, kétes erkölcsű tanokat hirdető professzor szeretőjével, aki ráadásul idegen, egy angol… Nagyra törő társadalmi ambíciók fűtik, szalont nyit, társasági életet szervez, a tekintélyes Cézanne család mogorva festő fiával barátkozik és még a fiatal bíró, Bernard Martin figyelmét is magára vonja. Aztán egy napon holtan találják a városka közelében lévő kőfejtőben…
Úgy tűnik, szerelemféltésből fojtották meg. Ki ölte meg? A megcsalt professzor? Vagy a féltékeny Paul Cézanne, aki erőszakos jeleneteket ábrázoló képek egész sorozatát is festette? Bármelyikük megtehette, talán nagyon is kézenfekvő a megoldás. Bernard Martin bíróé a feladat, hogy megoldja a rejtélyt, de amint nyomozás közben egyre többet megtud, annál világosabb, hogy semmi sem ilyen egyszerű…

Egy nagyon jó recenzió a könyvről: itt olvasható.

Susan Vreeland: A jácintkék ruhás lány (Geopen, 2005)

Fülszöveg: Jácintkék ruhát viselő lány ül az ablaknál, és elvágyódó tekintettel nézi a kinti világot…
A fiatal nőt ábrázoló Vermeer-kép sok ember kezén keresztülmegy az évszázadok során. A regény fejezetei egy-egy tulajdonos életébe nyújtanak bepillantást, és történeteket mesélnek el szeretetről, gyűlöletről, félelemről, árulásról, az érzelmek ezernyi árnyalatáról, a művészet végtelen erejéről.

Susan Vreeland: A jácintkék ruhás lány

Még tart a Könyvhét, még lehet vadászni, úgyhogy izgalmas könyvvadászatot, majd jó olvasást kívánok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.