5 külföldi múzeum honlapja, amit érdemes böngészni

Alegjelentősebb különbség a képzőművészeti gyűjteményeket őrző hazai és külföldi múzeumok honlapjai között nem is feltétlenül a kinézet színvonalában (esztétika és átláthatóság szempontjából) vagy a többnyelvűség hiányában (a két nyelv – magyar és angol – még nem többnyelvűség), hanem az információ mennyiségében és minőségében fedezhető fel: a gyűjteményeinkben szereplő alkotásokról szórványosak a leírások, és rendkívül szűkszavúak, az “ismerkedjünk meg a képzőművészettel” jellegű informatív rész pedig szinte teljes mértékben hiányzik, vagy még nagyon kezdetleges állapotban van. Miközben elfogadom, hogy mindez azzal magyarázható, hogy “nincs pénz a kultúrára”, hajlamos vagyok ezen túl egy szemléletbeli problémát is sejteni, mely abban az elképzelésben gyökerezik, hogy a kultúra nem a tömegeknek szól, hanem egy szűk rétegnek. Tehát, aki a hazai múzeumi honlapokat látogatja, mindent tud, amit tudnia kell egy-egy képzőművészeti irányzatról, az alkotók stílusáról, tisztában van a festészeti fogalmakkal és technikákkal, ismeri az egyes művek keletkezésének körülményeit, történetét, elolvasta a különböző kritikákat, szóval csak azért klikkel a weboldalra, hogy megtudja, mikor lesz legközelebb tárlatvezetés.

museum_01

Ha mégis akad, aki nem csak egy reprodukciót szeretne látni (csupán névvel és évszámmal ellátva), hanem többre is kíváncsi egy műalkotással kapcsolatban, nos az ilyenek lesznek szívesek nem a múzeumtól elvárni, hogy tájékoztassa őket, hanem haladjanak könyvesboltba, könyvtárba, kutakodjanak az interneten, és – ha már a tudásvágyukat más forrásokból kielégítették – akkor a múzeum készséggel rendelkezésükre áll azzal, hogy lehetővé teszi az adott műalkotást “élő” megtekintését. A tömeg addig érdekes, ameddig a kasszánál megvette a jegyet, és ezzel kipipálta (sznobságból, tudatlanságból vagy igénytelenségből) a “kultúrálódtam” mezőt a rendszeres teendők közül, és már nyugodtan elmondhatja az ismerősöknek, hogy ő bizony látta az éppen futó sztár-kiállítást. Az, hogy a “látás” mögött mindenki számára könnyen (értsd egy kattintással) elérthető valódi érték és szellemi tartalom legyen, azt a múzeum már nem tekinti feltétlenül feladatának.
Hát ez a hozzáállás az, ami virtuálisan elzavart itthonról; ma már tudom, hogy a hazai múzeumok elektronikus megnyilvánulásai még a kirakat állapotnál tartanak, és nem képesek felvállalni a valós, kultúraközvetítő szerepüket a XXI. század igényeihez mérten; azt is tudom, hogy, ha hiteles információkat keresek (elektronikusan), akkor a világháló hatalmas zajában egy Louvre vagy egy Metropolitan Museum honlapja számít kellemes és megbízható helynek. Amit pedig nem tudok, de remélem: hogy egyszer a mi múzeumaink is hasonló szemlélettel (és megfelelő támogatáshoz jutva) céljuknak tekintik a kultúra terjesztését a világhálón keresztül is. Egyelőre itthon ezt csak a nagy, neves galériák teszik meg jó példát mutatva ezáltal a közgyűjteményeknek is.

És akkor lássuk, én hol szoktam a leggyakrabban lógni (a logókra kattintva megnyílik az adott oldal):

 louvre logo

Amiért böngészni szoktam: minőségi reprodukciók világhírű alkotásokról (Kereső funkció és tematikus válogatás a gyűjteményből, az alkotásokat bemutató videókkal) és a “tanuljunk a képzőművészetről” menüpont (alkotások közelebbről – egy-egy remekmű részletes bemutatása, a formai és tartalmi elemek ismertetése, a mű kontextusba helyezése, információk az alkotóról; a múzeum történetei – a múzeumhoz és egyes híres műalkotásokhoz kapcsolódó történeteket, például a Mona Lisa lopásáról; tematikus aloldalak – adott időszaki kiállításhoz vagy eseményhez kapcsolódó  gazdag tartalom; a művészet elemei – a művészettel kapcsolatos fogalmak részletes ismertetése szórakoztató vizuális tartalmakon keresztül).

metropolitan logo

Amiért böngészni szoktam: minőségi reprodukciók világhírű alkotásokról (Gyűjtemény – mindegyik bemutatott alkotáshoz részletes információk tartoznak és linkek olyan online is ingyen elérhető művészeti szakirodalomhoz, ami az adott műhöz, korszakhoz vagy művészhez kapcsolódik) és a Heilbrunn Művészettörténeti Idővonal (Heilbrunn Timeline of Art History) aloldal, ami rendkívül gazdag és összetett tudásanyaghoz  és kapcsolódó forrásokhoz biztosít hozzáférést. Számomra a legértékesebbek ezen belül a tematikus esszék, amelyek tömören, átláthatóan és átlagemberek számára is érthetően prezentálnak egy adott kérdéskört, de a térképek és idővonalak is nagyon hasznosak, ha valaki komolyabban szeretne elmélyedni egy bizonyos témában.

NgLogo

Amiért böngészni szoktam: minőségi reprodukciók világhírű alkotásokról (Gyűjtemény – kiváló vizuális eszköz teszi lehetővé, hogy minden egyes festményrészletre ránagyítsunk, illetve a múzeumnak a virtuális sétát biztosító funkciója is igazán színvonalas), és a “Tanuljunk” menüpont (ezen belül: a tematikus aloldalak híres festőkről – mint például Leonardo da Vinci vagy Tiziano – és irányzatokról – mint például az impresszionizmus; a  festészeti fogalomtár vagy a festmények közelebbről aloldal, ahol egy adott festményt vagy témát fejtenek ki nagyon részletesen).

orsay logo

Amiért böngészni szoktam: minőségi reprodukciók világhírű alkotásokról (Gyűjtemény – ezen belül a “Felfedezés” menüpont, ahol egy adott műalkotásra rákattintva egy felületen megjelennek egyéb opciók is: egyéb alkotások ugyanattól a művésztől, alkotások ugyanabból a korszakból, alkotások hasonló témában más művészektől, ugyanahhoz az irányzathoz tartozó alkotások),  és a részletes ismertetők festményekről (Festmények).

Tate logo

Amiért böngészni szoktam: minőségi reprodukciók világhírű alkotásokról (Keresés funkció – rendkívül részletes keresést tesz lehetővé művészenként, irányzatonként és  – ami a személyes kedvencem – témánként; például ha a “történelmi témákat” választjuk, onnan további lehetőségeket kapunk legördülő menüben, ha egy szinttel továbbmegyünk és az “I. világháborút” választottuk, akkor azon belül is rengeteg opció nyílik, például a “nyugati front”, ami önmagában 30 alkotást fog megjeleníteni), és a tematikus anyagok (Online anyagok – ezen belül a művészeti fogalomtár és a letölthető anyagok festőkről, irányzatokról stb.)

A lista folyamatosan bővül…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.