Ismerjük meg a firenzei Rucellai családot!

Kevésbé ismertek, mint a híres-hírhedt Medici família, de a Rucellai család tagjai is fontos szereplői voltak a firenzei politikai életnek, és ők is pártfogolták a reneszánsz kori művészetet. A különböző generációkból származó családtagok több szállal is kötődtek a művészetekhez és a humanizmushoz. Ha valaki nem hajlandó több kötetnyi irodalmat elolvasni róluk, akkor itt van néhány tény, amit érdemes ismerni:

Firenzében ma is megtekinthető a palotájuk (Palazzo Rucellai), mely még mindig a család tulajdonában van, és ez bizony ritka dolog!
Palotájukat a híres Leon Battista Alberti tervezte. Leon Battista Alberti amolyan homo universalis volt a XV. századi Firenzében (humanista költő és író, művész, építész, nyelvész és filozófus). Erről szokás ismerni: ő dolgozta ki a lineáris perspektíva elméletéA festészetről című 1435-ben megjelent művében.
A palota homlokzatáról készült képeket szokták mutogatni művészettörténet tanoncoknak, mint a reneszánsz építészet egyik legelső és kimagasló példáját.

Palazzo Rucellai
Palazzo Rucellai

A palota megépítését Giovanni di Paolo Rucellai (1403–1481) rendelte meg. Szintén az ő támogatásával készült a firenzei Santa Maria Novella templom homlokzata, és az ő nevéhez köthető a családi sírbolt építtetése (S. Sepolchro) a firenzei San Pancrazio templomban található Rucellai kápolnában. Ezek is Alberti tervei alapján kerültek kivitelezésre.

A Santa Maria Novella templom
A Santa Maria Novella templom

 

A Rucellai család sírboltja a San Pancrazio templomban
A Rucellai család sírboltja a San Pancrazio templomban

A támogatásával született építészeti remekművek mind megjelennek egy portrén (ezt szoktuk pártfogói portrénak nevezni), aminek az alkotója nagyon sokáig kérdéses volt – a legutolsó kutatások szerint a portrét egy bizonyos Domenico Cresti da Passignano egyik követője (valószínűleg Nicodermo Ferucci) készítette. Eredetileg Francesco Salviati-nak tulajdonították, és keletkezését is sokkal korábbra datálták (1540 k.). Giovanni Rucellai naplójában azt írta, hogy épületeket örökül hagyni a világnak legalább olyan fontos, mint gyerekeket nevelni, és a posztumusz portré is ennek szellemében készült.

Giovanni di Paolo Rucellai portréja, 1600 k.
Giovanni di Paolo Rucellai portréja, 1600 k.

A Santa Maria Novella templomban is van egy Rucellai kápolna. Több képzőművészeti alkotás is kapcsolódik ehhez a kápolnához. Amit ma is láthatunk, ha meglátogatjuk: Nino Pisano Madonna és gyermeke szobrát, Maestro di Santa Cecilia freskó maradványait és egy Szent Katalin vértanúsága festményt, melyet Giuliano Bugiardini festett – a művészettörténészek azt valószínűsítik, hogy Michelangelo is segített neki. Ugyanitt volt egy ideig elhelyezve Duccio (a sienai festészet atyja) Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló festménye – ezt ma már a Rucellai Madonna néven ismerjük.

Nino Pisano: Madonna gyermekével
Nino Pisano: Madonna gyermekével
Maestro de Santa Cecilia freskói a Rucellai kápolna falain
Maestro de Santa Cecilia freskói a Rucellai kápolna falain

 

Giuliano Bugiardini: Szent Katalin vértanúsága
Giuliano Bugiardini: Szent Katalin vértanúsága

 

Duccio: Rucellai Madonna, 1285-86, Uffizi, Firenze; fotó: Google Art Project
Duccio: Rucellai Madonna, 1285-86, Uffizi, Firenze; fotó: Google Art Project

Giovanni di Paolo Rucellai könyvet is hagyott maga után: Zibaldone (Vegyes feljegyzések). A legértékesebb részét az Arisztotelész, Boethius és Seneca munkáiból készült szövegfordítások képezik.

Giovanni fia, Bernardo Rucellai  (1448–1514) egy Medici lányt vett feleségül: Nannina de Medicit, a leghíresebb Medici, Lorenzo legidősebb nővérét. Nevét azért érdemes megjegyezni, mert az ő ideje alatt a Palazzo Rucellaiban találkoztak az Academia Platonica tagjai, és itt olvasta fel Machiavelli a Discorsi című művét, melyben a köztársaságról szóló gondolatait foglalta össze. Bernardónak jelentős mennyiségű levelezése maradt fenn Lorenzo de Medicivel és Marsilio Ficinóval.

Bernardo Rucellai

Bernardo és Nannina esküvőjére (1460) épült a családi loggia (Loggia Rucellai) szemben a palotával (loggia: egy, két vagy három oldalán nyílt csarnok, folyosó, melynek gerendás vagy boltozatos mennyezete oszlopokon v. pilléreken nyugszik). A Rucellai loggiát Antonio del Migliorino Guinotti építette León Battista Alberti Palazzo Rucellainál alkalmazott terveiből inspirálódva. Napjainkban beüvegezték és kereskedelmi helyiségként hasznosítják.

Loggia Rucellai
Loggia Rucellai

Bernardo fia, Giovanni di Bernardo Rucellai (1475 -1525), szintén a humanizmus követője volt. Legismertebb alkotása A méhek című költeménye, de például az első olasz nyelven írt színművekért is számon tartják (két tragédiát írt: Oreste és Rosamunda).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.