Francia história képekben – I. kötet

Robert Merle regénysorozatának első kötete, mely egyben a sorozat névadója is, a Francia história. A kötet tartalmát ez a cikk ismerteti röviden: Robert Merle: Francia história

A 2011-es kiadás (Európa Könyvkiadó) borítóján Jean Clouet festményét láthatjuk: I. Ferenc, francia király, 1530 k., Louvre, Párizs

francois

I. Ferenc (1494. szeptember 12. – 1547. március 31.) Franciaország kilencedik Valois-házi királya volt, 1515 és 1547 között uralkodott. Az ő nevéhez fűződik a kora újkori Franciaország fénykorának időszaka, mely egybeesik a reneszánsz és a reformáció megjelenésével Európának ebben a téréségében. I. Ferenc bőkezűen pártolta a művészeteket, ő alapította a királyi könyvtárat és a királyi főiskolát (College de France). Az udvarában dolgozott egy ideig a híres Benvenuto Cellini, olasz szobrász és szintén az ő pártfogoltja volt az itt látható portré készítője, Jean Clouet, aki számos más udvari méltóság arcképét is megfestette.

A portré szemből ábrázolja az uralkodót, aki nem viseli a szokásos hatalmi reprezentációs jelképeket (a koronát és a jogart), hanem olasz stílusú drága viseletben pompázik, kezét a kardja markolatán tartja, a mellén pedig a Szent Mihály Rend jelvényével ellátott nyaklánc látható. Az alkotás az olasz reneszánszra és a flamand realizmusra utaló stílusjegyeket mutat; ilyen például a dekoratív háttér, az anyagok szinte tapintható megjelenítése, a díszítés aprólékos kidolgozása vagy az enyhén stilizált arcot és a kezeket körülvevő finom árnyékolás.

Egy másik fontos személyiség, aki az első kötetben szerepel, IX. Károly francia király. Az ő fiatalkori arcképét is ugyanaz a Jean Clouet festette, és ez a portré szerepel a 2005-ös kiadás (Európa Könyvkiadó) borítóján. A másik kép, melyből a portré és a méretek miatt csak egy részlet látszik, egy anonim festő alkotása: A ligások felvonulása 1590-ben. A francia Katolikus Ligáról van szó, mely a vallásháborúk idején a katolikus oldalt képviselők szövetsége volt a hugenottákkal (protestánsok) szemben. Ez a vallási háború adja tulajdonképen a regény fő történelmi háttérét, a főszereplők is részt vesznek benne, illetve életükre komoly kihatással vannak a háború következményei.

FH-01

A régebbi kiadásokon a reprodukciók is régebbi korokhoz nyúlnak vissza, hiszen ezek borítóján a Limbourg-flvérek által készített, Berry herceg híres hóráskönyvét díszítő miniatúrákat láthatjuk. A Limbourg-fivérek voltak a XV. század legkiválóbb miniátorai, és ezeket a miniatúrákat tartja a művészettörténet a műfaj egyik legszebb alkotásának. Művészetük jellegzetessége, hogy látképszerű tájábrázolásaikat rendkívüli részletgazdagsággal készítették; épületábrázolásaik esetében a firenzei trecento hagyományait követték, viszont a tájba helyezett alakok, a párizsi és burgundiai divatnak megfelelő öltözetben a kor udvari művészetének ízlésvilágát tükrözik. A borítóképek a hóráskönyv kalendárium részéből valók, a június illetve a július hónaphoz készített miniatúrak, melyek az évszaknak megfelelő tevékenységeket mutatják be.

cats

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.