Francia história képekben – II. kötet

AFrancia história regény sorozat második kötete a Csikóéveink, melynek fő helyszíne a franciaországi Montpellier egyetemi város. A két főszereplő az orvosi egyetemre jár, miközben körülöttük zajlik a XVI. századi történelem, melynek középpontjában a pápisták és kálvinisták folyton kiújuló konfliktusai állnak.

A 2011-es (Európa Könyvkiadó) kiadás borítóján látható festmény a Le Nain fivérek egyik híres és a mai napig rejtélyes alkotása. Mintha nem is annyira egy bizonyos jelenetet látnánk, hanem egy – az északi festészetre oly jellemző – többalakos portrét. Nem lehet tudni, pontosan kik a szereplői ennek a festménynek: dohányzó középosztálybeli fiatal férfiakat látunk egy sötét, egyetlen szál gyertya által megvilágított furcsa helyiségben. Akár kocsma is lehetne, bár a hangulat sokkal inkább egy összeesküvés előkészületeire utal (ami egyébként illene is a regény cselekményéhez), mint egy gondtalan dorbézolásra. Egyes elemzők szerint az asztalt borító szöveten látható minták akár egy titkos társaság szimbólumai is lehetnének, de tulajdonképpen nincs egyetlen konkrét forrás sem, ami ezt megerősítené.

Le Nain fivérek: Dohányzók egy szobában, 1643, Louvre, Párizs
Le Nain fivérek: Dohányzók egy szobában, 1643, Louvre, Párizs
A 2011-es kiadás borítója
A 2011-es kiadás borítója egy részlettel a festményből

Érdekes mennyire más tónusú a borítón látható reprodukció, szinte köze nincs az eredeti festményhez…

A 2005-ös (Európa Könyvkiadó) kiadás borítója, mint a sorozat minden darabja, két különböző képből áll össze. Mindkettő részlet. Az egyik egy anonim francia festő híres alkotásának egy részlete. A festmény Bál a Valois udvarban címen vált ismerté, és éppen azt láthatjuk rajta, amint a francia arisztokrácia az Olaszországból újonnan érkezett volta nevezetű táncot járja. A festmény művészi értéke elhanyagolható, viszont annál értékesebb kordokumentum, mely a Valois dinasztiából származó III. Henrik király udvarában zajló életbe enged bepillantást.

Ismeretlen francia festő: Bál a Valois udvarban, 1580k., Szépművészeti Múzeum, Rennes
Ismeretlen francia festő: Bál a Valois udvarban, 1580k., Szépművészeti Múzeum, Rennes

A háttérkép pedig egy építészeti terv alapján készített festmény részlete, szintén egy ismeretlen alkotótól. A terv III. Henrik király utasítására készült, és a párizsi Pont-Neuf  látható rajta – ez volt Párizs első olyan hídja, amin nem épültek házak. A végső kivitelezés, bár kétségtelenül ihletet merített az eredeti tervrajzból, mégis egy letisztultabb formában történt.

Ismeretlen francia festő: A Pont-Neuf hídhoz készült terv, 1577,  Musée Carnavalet, Párizs
Ismeretlen francia festő: A Pont-Neuf hídhoz készült terv, 1577, Musée Carnavalet, Párizs

Azt gondoltam volna, hogy mivel Montpellier-ben játszódik a sorozatnak ez a része, a háttérkép a korabeli városról készült látkép, de ezek szerint tévedtem.

A 2005-ös kiadás borítója
A 2005-ös kiadás borítója

A régebbi kiadáson ismét a Limbourg fivérek egyik alkotása látható, ahogy az első kötetnél is. Ez is Berry hercege hórás könyvének egyik illusztrációja. A háttérben a herceg Étampes-i kastélya látható, az előtérben pedig solymászatra induló udvaroncok.

Limbourg fivérek: Berry herceg hóráskönyve - Augusztus, 1410k., Musée Condé, Chantilly
Limbourg fivérek: Berry herceg hóráskönyve – Augusztus, 1410k., Musée Condé, Chantilly
Étampes  - a kastély romjai
Étampes – a kastély romjai
Az 1984-es kiadás borítója
Az 1984-es kiadás borítója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.