ARTmargók Gyulán: modernek és kortársak

Gyulai látogatásomról készített képzőművészeti beszámoló sorozatomat azon modern és kortárs művészek bemutatásával folytatom, akiknek a munkáival volt szerencsém megismerkedni rövid ott tartózkodásom során.

Elsőként éppen a Gyulai Vár falai között bukkantam egy kortárs kiállításra. Volent Katalin és Focht Anita közös, Barangolások Gyulán című tárlat-trilógiájuknak a harmadik részét lehetett megtekinteni a vár borozójában. Azt sajnos nem árulja el a plakát, hogy meddig látogatható, de ha valaki a hetekben Gyulán lesz vagy csak átutazik, akkor mindenképpen szánjon rá egy kis időt. A tárlat Gyuláról készült látképeket sorakoztat fel, a város hangulatait, belső, sőt: bensőséges rezdüléseit tárja a nézők elé. Azok számára, akik nem a város szülöttei érdekes lehet összehasonlítani azt a benyomást, amit a város a maga valójában kelt egy látogatás során azzal, ahogyan megjelenik a képzőművészeti alkotásokon; a helyieknek pedig abban az élményben lehet részük, hogy a jól ismert terekkel, épületekkel, utcarészletekkel és zugokkal való találkozást egy teljesen más megközelítésben is megélhetik. Én ezeket a képeket szerettem meg nagyon, és ha lehetőségem lenne azonnal hazahoznám mindegyiket:

Mindenképpen érdemes figyelemmel követni Volent Kati és Focht Anita munkásságát, és remélem, lesz rá alkalmunk a fővárosban is találkozni közös kiállításukkal. A honlapjukról sokkal többet meg lehet tudni róluk, és ott legalább virtuálisan megtekinthetők egyéb alkotásaik is.

A következő fontos állomás az én személyes gyulai barangolásom során a Kohán Képtár volt. A képtár egyik része Kohán György (1910-1966) festményeit foglalja magába, a másik része pedig a gyulai kötöttségű vagy Gyulán is alkotó kortárs művészek képeit mutatja be.
Kohán György igazán egyedi személyiség a magyar festészetben: képeinek társadalmi szemlélete az alföldi realista festők világához áll közel, viszont a kifejezés módja magába ötvözi a 20. század irányzatainak egyes jellemzőit. Ami igazán meghökkentő a Kohán képeken: a monumentalitásuk. Ha az ember ott áll előttük, akkor ezek a festmények hatalmas méreteikkel fizikailag is érzékelhető súlyt adnak az amúgy is drámai és különös feszültséget hordozó témájuknak. Az erős kontrasztok, a sötét környezetből hirtelen kiemelkedő intenzív koloritú felületek egyfelől szintén hozzájárulnak a feszültség fokozásához, ugyanakkor én véltem belelátni egyfajta játékosságot is, amely azért oldotta a komor tónusok által keltett nyomasztó, nyugtalanító érzést. Az embert mindenképpen meglepetés éri, mint például az éjszakában(?) felbukkanó szivárvány láttán, ugyanakkor éppen ez a meglepetés indítja el a fantáziát, és a festmények köré akarva-akaratlanul is történeket kezdtem el szőni. Meg aztán vannak Kohánnak kifejezetten vidám színekkel megfestett képei is, amelyek teljesen más hangulatot árasztanak, viszont nem kevésbé elgondolkodtatóak. Egy kis válogatás abból, amit megörökítettem magamnak:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A kortárs művészeknek szánt teremben jobbnál jobb képek sorakoznak. Méreteit és a kiállított alkotások számát tekintve nem túl nagy a tárlat, mégis jó sokáig el lehet ott időzni. Ott is felfedeztem magamnak új kedvenceket. Ezek a képek leginkább a hangulatuk miatt fogtak meg, és mert ezek a kis részletek nagyszüleim falujára is emlékeztetnek:

Balázs Zoltán: Árnyas fák
Balázs Zoltán: Árnyas fák
Sáfár Pál: Élővíz
Sáfár Pál: Élővíz
Tömpe Emőke: Kovácsműhely volt
Tömpe Emőke: Kovácsműhely volt

A következő bejegyzésben a Ladics-ház (19. századi polgári ház-múzeum) festményeiről, Erkel Ferencről, Barabás Miklósról és Szamossy Elekről lesz szó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.