ARTmargók Gyulán: Munkácsy és Dürer

Az előző hétvégét Gyulán töltöttem, és hát ott sem tudtam elszakadni a képzőművészettől. Jó pár helyen tetten értem, úgyhogy néhány bejegyzést mindenképpen erre szeretnék szánni, hátha más is többet lát így Gyulából.

Gyula elsősorban erősen kapcsolódik Munkácsy Mihályhoz. Életének és főleg festői pályájának egy nagyon fontos állomása volt ez a város, mondhatni ez volt a kiinduló pontja. Munkácsy 1860-ban került ide Aradról, ahol asztalosinasként dolgozott szörnyű körülmények között, melyek komolyan kihatottak egészségi állapotára. Gyulán élt akkoriban a nagybátyja, Reök István, aki feleségével együtt gondjaiba vette az ifjú Munkácsyt. Itt ismerkedett meg 1861-ben Szamossy Elek festővel, aki ebben az időben a gyulai Wenckheim kastélyban dolgozott, és aki elsőként egyengette útját a festészet világában. A Várkert mellett elterülő Szent Miklós parkban áll a festő emlékét őrző szobor (alkotó: Vasas Károly, 1964).

Szintén Gyulán találjuk az európai reneszánsz festészet egyik kiemelkedő alakjának, Albrecht Dürernek a gyökereit is:

20141108_105339

A városban található a Dürer terem, mely különböző időszakos régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti kiállításoknak ad otthont.

000969923_durer.jpg.jpg_orig

Kicsit utánanéztem, és megtudtam, hogy Ajtósi-ból úgy lett Dürer, hogy németül az ajtó Tür, és innen Türer-Dürer…

Ennyit a dicső múltról egyelőre 🙂 A következő bejegyzésem Volent Kati és Focht Anita kortárs művészek kiállításáról fog szólni, és gyönyörű gyulai látképeikről, úgyhogy érdemes visszatérni 🙂 Ízelítőnek álljon itt ez a kép:

20141107_111204

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.