Van Gogh: Szavakkal megfestve (filmélmény)

Műfaját tekintve “Van Gogh: Szavakkal megfestve” (eredeti címe: “Van Gogh: Painted with Words”) dokumentumfilm. Viszont ezen belül az a fajta dokumentumfilm, amelyikben játékfilmszerű részek is vannak, és ezért sokkal életszerűbb. Ebben az esetben ez annál is inkább igaz, mivel az egyes jelenetekben Van Gogh karakterét rendkívül hitelesen jeleníti meg Benedict Cumberbatch.

A film igazán egyedi megközelítése a festő életének: a narrátor összekötő szövegein kívül, minden más, ami elhangzik a szereplők szájából egy az egyben Vincent és testvére, Theo levelezéséből, illetve a rokonok, ismerősök és szomszédok levelezéséből származik.

Portréfilmnek készült, úgyhogy sokkal inkább koncentrál a festő életútjára és az elmebetegséggel való küzdelmére, mint munkásságának a bemutatására, bár nyilván több híres festménye is szóba kerül. A film koncepciója ugyan azt nem teszi lehetővé a narrátor számára, hogy mélyreható stílus-, vagy festményanalízisbe bocsátkozzon, viszont ezt bőven pótolja a levelekben felbukkanó vázlatok bemutatása (mely során egy-egy mű lépésről lépésre bontakozik ki), és azoknak a soroknak az elolvasása, amelyekben a festő maga nyilatkozik a saját alkotásairól.

Van Gogh élete nem volt sem túl hosszú, sem túl boldog, és egyáltalán nem volt sikeres…így az egésznek a hangulata kifejezetten nyomasztó. Ennek ellenére érdemes megnézni, hiszen a készítők által választott megközelítés kétségtelenül különleges, és a maga módján sok mindent elmond Van Goghról.

A youtube.com-on a teljes film megtekinthető hat részben, angol felirattal.
Trailert nem találtam, viszont ez egy egész jó összeállítás a film jeleneteiből:

 

Van Gogh: Szavakkal megfestve (filmélmény)” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Újabb 10 film a művészetek kedvelőinek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.