Rembrandt és köre – előadás jegyzetek (8)

A Rembrandt és köre előadás során és az olvasmányaim alapján készített jegyzeteim.
Rembrandt pályafutása 1642-ig (harmadik rész)

ÉJJELI ŐRJÁRAT

Rembrandt: Éjjeli őrjárat, 1642, Rijksmuseum, Amszterdam (kép forrása: https://en.wikipedia.org)

Rembrandt az amszterdami lövészegylet két tisztjétől (Cocq kapitány és Van Ruytenbugh hadnagy) kapta a megbízást az egylet csoportképének elkészítésére. A kép eredeti címe ennek megfelelően Frans Banning Cocq kapitány polgárőrcsapata volt, és csak a 18. században kapta az Éjjeli őrjárat címet Sir Joshua Reynoldstól (angol festő) pedig valójában nincs is köze az éjszakához, csak addigra a vászon már jelentősen besötétült az idő hatására. Ezzel a címmel vált a világ egyik leghíresebb alkotásává.

A festményen összesen harmincegy személy látható, de csak tizennyolcnak kivehető egyértelműen a portréja: ők a polgárőrség tagjai, középen Frans Banning Cocq kapitánnyal és Van Ruytenbuch hadnaggyal.

A polgárőrökről készül csoportos portrék népszerűek voltak ebben az időszakban. Rembrandt festménye viszont eltér a műfaj megszokott szerkezetétől.  Az alakok között van, aki jobban látszik a képen, van aki kevésbé, és semmi nincs a képen, ami arra utalna – mint a korban megszokott csoportképek többségén – hogy egyforma fontosságú szereplőkről lenne szó, hiszen rangban nyilván eltérnek egymástól, és a képen való megjelenítésért is ki-ki más összeget fizetett. Frans Hals (holland festő, Rembrandt kortársa) festményével összehasonlítva talán egyértelmű a szerkezeti különbség és a különböző személyek megjelenítésének módja:

Frans Hals: A Szent György lövészegylet tisztjeinek lakomája, 1616, Frans Hals Múzeum, Haarlem (kép forrása: https://en.wikipedia.org)

Rembrandtnál az alakok mozgásban vannak: abban a pillanatban festi meg őket, amikor előbukkannak egy keskeny utcából, szétszóródnak a téren és elvegyülnek az utca forgatagában, tehát ez olyan csoportkép, ami egyben narrációval rendelkező jelenetet is ábrázol, és éppen ez Rembrandt hatalmas újítása. A háttérhez használt sötét színek és az irányított fény, mely az arcokra és a fegyverekre esik (történelmi festmények jellemző kompozíciója) még mozgalmasabbá teszik a képet.

A festmény nagyon sokáig a polgárőrség nagytermében állt, de 1713-ban átszállították a városháza épületébe. Az ottani terembe nem fért volna be teljes méretben, úgyhogy levágtak a széleiről, és sajnos ezek a levágott darabok mára elvesztek. Még így is, jelenlegi méreteit tekintve, ez az egyik legnagyobb csoportportré a 17. századból.

Ezzel a festménnyel ér véget Rembrandt nagy korszaka. 1642 után is fog jelentős műalkotásokat létrehozni, de már messze nem örvend akkora sikernek, mint azelőtt. Egyesek szerint a magánéletében bekövetkezett tragikus események (felesése, Saskia ugyanebben az évben hal meg), és a gazdasági körülmények (a holland kereskedelem visszaesik, mivel már az angol flotta dominálja a tengereket) okozta anyagi gondok mellett, maga ez a festmény is hozzájárult ahhoz, hogy ez után Rembrandt kevesebb megrendelést kapjon, ugyanis a kor ízlésétől eltérő újítását nem fogadták túl jól. Rembrandt növendéke, Samuel van Hoogstraten később úgy nyilatkozott a képről, hogy „némelyek véleménye szerint túlságosan a saját felfogását tükrözi ez a nagy festmény, s végül nem az az igazi csoportkép lett belőle, amit megrendeltek tőle.”


Források:
Stephen Farthing: A művészet nagykönyve
The Night Watch, Rembrandt van Rijn, 1642 – Rijksmuseum
Rembrandt, The Night Watch – DR. WENDY SCHALLER
Why Rembrandt’s The Night Watch is still a mystery – Fisun Güner


Kapcsolódó bejegyzés:
REMBRANDT: ÉJJELI ŐRJÁRAT

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.