A szépről és a csúfságról a művészetben

Az ART21 2004-ben készült felvétele Fred Wilson kortárs művésszel, aki arról beszél, hogyan tud a szépség és a csúfság együtt bizonyos tartalmakat létrehozni.

A magyar feliratot az ARTmargók készítette az ART21 engedélyével (a FELIRATOK gomb megnyomásával jelenik meg, vagy a BEÁLLÍTÁSOK gomb megnyomásával lehet kiválasztani, és a betűméretet beállítani).

Az “Úgy szóljatok rólam, minő vagyok” (utalás Shakespeare drámájára: Othello, a velencei mór) című installációjához a 2003-as Velencei Biennálén Wilson szerecsen figurákat – Velencében tradicionálisnak számító dekoratív szobrokat – helyezett el az amerikai pavilon egész területén. Ezzel arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a szép tárgyak rabszolgaságban tartott afrikaiakat ábrázolnak. Szintén ebben a filmben kerül bemutatásra a “Kabinet készítés, 1820-1960” (1992) című darabja – díszes tizenkilencedik századi székek egy korbácsoló oszlop köré helyezve -, mely a Studio Múzeumban került kiállításra 2004-ben.

Kurátori módszereket és stratégiákat használva, Fred Wilson új kontextusokat hoz létre, amelyekben a műalkotások és a különböző múzeumi tárgyak kerülnek kiállításra, ezt kiegészítve feliratokkal, hangokkal, fényekkel és a tárgyak nem szokványos párosításával. Szobrai és installációi annak felismerésére késztetik a nézőket, hogy a kontextus megváltoztatása együtt jár a jelentés megváltozásával és ezáltal az ő munkái sajátosan formálják a történelmi tények és a művészeti alkotások interpretációját.

Több információ a művészről:
http://www.art21.org/artists/fred-wilson

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.