Mary Cassatt évforduló (május 22)

Mary Cassatt (1844-1926) amerikai impresszionista festőnő és grafikus volt, aki komoly szerepet játszott abban, hogy az amerikai művészek megismerjék és megszeressék az impresszionizmust, amit aztán már a saját jegyeikkel gazdagítva műveltek sikeresen tovább az óceán túlpartján.
Cassatt a Pennsylvaniai Szépművészeti Akadémián végezte tanulmányait, majd európai útjai során ismerkedett meg olyan nagy mesterek munkáival, mint Correggio és Parmigianino (Olaszországban), Velázquez (Spanyolországban), Rubens (Belgiumban) vagy Hals (Hollandiában). Sok éven át élt és alkotott Párizsban, ahol Degas lett az egyik legnagyobb befolyással bíró mentora. Ő hívta meg a festőnőt, hogy csatlakozzon a francia impresszionisták csoportjához, és  Cassatt négy kiállításukon is részt vett saját munkákkal olyan festők mellett, mint Renoir, Manet, Sisley és Cézanne.
Ugyanúgy, mint Degas-t őt is leginkább az emberi alakok ábrázolása érdekelte. Főbb témái a családja, a színház és az opera, majd – ami később egyfajta védjegyévé vált – az anya-gyermek kapcsolat megjelenítése rendkívüli természetességgel és melegséggel. Egyébként is festményeit a női alakok dominálják, akiket vagy társadalmi környezetben, vagy bensőséges élethelyzetekben láthatunk. Ez nyilván azzal is összefüggésbe hozható, hogy egész életében támogatta a szüfrazsett mozgalmat.
Mary Cassatt érdeme több amerikai magán- és közgyűjtemény létrehozása vagy gazdagítása egyfelől a nagy francia mesterek munkáival, másfelől a kortárs impresszionista és avantgárd alkotásokkal. Ilyen például a híres Hawmeyer család gyűjteménye, amelyik ma a New York-i Metropolitan Museum állandó tárlatának fontos részét képezi.

Film a festőnőről: Mary Cassatt: Amerikai impresszionista festő (1999)
Magyar nyelvű könyv sajnos eddig nem jelent meg róla, és sem a Szépművészeti Múzeum sem más itthoni gyűjteményekben nincs tőle egyetlen festmény sem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.