Dalí-Disney: Destino

GITTEGYLET

A Destino című animációs kisfilmnek érdekesen alakult a sorsa. A XX. század két híres személyisége, Dalí és Disney valószínűtlen barátságának eredményeként indult útjára, majd több mint 50 évre feledésbe merült, újra elővették, Oscar-díjra jelölték, napjainkban pedig egy nagyszabású kiállításnak a fontos részét képezi minden hozzá kapcsolódó anyaggal együtt.


„Ha meg tudod álmodni, akkor meg is tudod valósítani.” (Walt Disney)

Dalí és Disney 1957-ben Dalí és Disney 1957-ben

1944-ben Walt Disney elolvassa Salvador Dalí, a spanyol szürrealista festő önéletrajzát, majd elküldi a könyvet dedikálásra Dalínak, viszont nem csak autogramot kér tőle, hanem egy javaslatot arra, hogyan tudnának együttműködni. A kérés nem annyira különös, mint amennyire talán elsőre hangzik, ugyanis Disney gyakran dolgozott együtt európai művészekkel vagy merített ihletett munkáikból annak érdekében, hogy megerősítse animációs filmjeinek mesekönyvszerű hangulatát.

Levelezés indul kettejük között, arról, hogy 1945-1946-ban el is kezdenek dolgozni egy közös projekten: Dalí skicceket és olajfestményeket készít az Armando Dominguez mexikói zeneszerző Destino

View original post 363 további szó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.