Anish Kapoor, a dacos őrült – LeltART

GITTEGYLET

Ismerjünk meg minden héten egy-egy kortárs képzőművészt külföldről és itthonról. A LeltART röviden bemutatja Anish Kapoort, a gigantikus, különös, meghökkentő szobrok alkotóját.


„Kapoor egy autentikus kreativitással rendelkező, bátor és dacos őrült. […] Kapoor egy romantikus. Munkái a titokzatosság érzetét keltik és a közönség ugyanazzal az áhítattal fogadja ezeket, mint régen a viharokat ábrázoló festményeket. A XXI. század technikáját használja, hogy egyedien merész és eszelős módon stimulálja az érzékeket.” (Jonathan Jones – The Guardian)

A nívós Turner-díj birtokosa, Anish Kapoor (indiai származású brit művész) elegáns vonalú szobrokat és installációkat hoz létre egyszerű anyagokat, geometriai alakzatokat és  organikus formákat egybevegyítve. Az 1980-as években biomorfikus szobrokkal alapozta meg hírnevét, majd később az „üresség”, vagyis a „hiány” fogalmát kezdte körbejárni különböző alkotásaiban, a külső és belső tereket és ezek határvonalait próbálva definiálni.

Anish Kapoor: Égi tükör Anish Kapoor: Égi tükör

Emblematikus művei közé tartozik a 2006-ban a Rockefeller Center elé felállított Égi tükör című, három elemet magas, rozsdamentes…

View original post 399 további szó

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .