Claus Sluter: Mózes kútja

A Dijon (Franciaország) mellett található Champmol rendházának egyik legfontosabb műalkotása a németalföldi Claus Sluter szobraival díszített kút. Ez a szoboregyüttes az egyik legkiválóbb példája a középkori és a reneszánsz művészet közötti átmenetnek.

A  karthauzi kolostort Merész Fülöp, burgundi herceg építtette (1377-től), és díszítésével a kor legjobb mestereit bízta meg, köztük Claus Slutert is, aki Claude de Werve-vel dolgozott együtt.

Champmoli kolostor

A kerengő közepén áll a kútház, melyben ma már csak a kút alsó része található. A fölső részen eredetileg egy hatalmas feszület emelkedett.

A kútház napjainkban

A kút hexagonális szerkezetű, és mindegyik oldalán egy-egy prófétát látunk: Mózes, Dávid, Jeremiás, Dániel, Zakariás, Ézsaiás. Az egész alakos portréfigurák a még középkori hagyomány szerinti fülkékben helyezkednek el, viszont már nem olvadnak bele teljesen ebbe a számukra precízen megszabott térbe, hanem kimozdulnak belőle, mintegy előtte helyezkednek el és élettel töltik meg, ami viszont már egy újfajta megközelítésre vall.

Claus Sluter: Mózes kútja (1395 -1405)

Az alakokat elválasztó oszlopok tetején angyalok helyezkednek el, és itt megfigyelhető egy másik nagyon fontos jele a középkori ábrázolástól való elmozdulásnak, ugyanis mind a prófétákat, mind az angyalokat más-más testtartással faragta meg Sluter, ezen kívül pedig a fájdalom és a gyász (ugyanis ez egy Kalvária-csoport) megannyi kifejezésével ruházta fel őket.

Claus Sluter: Mózes kútja - részlet

Ez a két jellegzetesség egyfelől drámai mozgalmasságot kölcsönöz a szoboregyüttesnek, másfelől pedig a  művész naturalisztikus megjelenítésre való erőfeszítését mutatja meg. Ez utóbbihoz az is hozzájárul, hogy bár bibliai alakokról van szó, mégis öltözetükben a korabeli udvari viseletet ismerhetjük fel.

Még egy érdekesség érdemes megemlíteni: egyes művészettörténészek Merész Fülöp arcvonásait vélik felfedezni Jeremiás próféta alakjában.

Balra: Jean Malouel - Merész fülöp portréja// Jobbra: Claus Sluter: Mózes kútja részlete Jeremiás prófétával

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.