Otthontalan művészet – portrék (2)

Az “Otthontalan művészet” sorozat a Fedél Nélkül újság által támogatott alkotók munkásságát mutatja be.

Az emberi kapcsolatok témáját több otthontalan művész is feldolgozta különböző módon és eltérő megközelítésekben. Azok, akik erre a portré műfaját választották igazán érzékletesen mutatják be azt a láthatatlan erőt, ami egyfelől két, valamilyen relációban egymáshoz tartozó embert összeköt, és ami másfelől éppen ezáltal a kötelék által egységgé formálja őket, egy külön világgá, mely sajátos viszonyok alapján rendeződik, és amelynek bensőségességét mi, nézők csupán megsejthetjük, de nem válthatunk igazán részeseivé.

Dvorcsák Gábor: Cím nélkül
Dvorcsák Gábor: Cím nélkül

Csatesz alkotása

 

Dvorcsák Gábor: Cím nélkül, 2013
Dvorcsák Gábor: Cím nélkül, 2013

Egy másik motívum, ami szintén gyakran megjelenik a portré alkotásokon, az öregség. Rendkívül hatásos Kovács Béla festménye, mely csupán kevés, egyszerű színnel jeleníti meg egy idős nő tenyérre támasztott fejét. Ami talán a legmeglepőbb ebben az alkotásban, hogy bár nem látjuk a nő szemeit, mégis az egész kompozíció az árnyékolások segítségével és a maga egyszerűségében kifejezetten erőteljes gesztussal – nem egy fejet, hanem egy egész gyötrelmes élet minden terhét hordozza az a tenyér –  tisztán olvashatóvá teszi a néző számára az öreg néni lelkiállapotát.

Kovács Béla alkotása
Kovács Béla alkotása

Bár leggyakrabban a hétköznapi embert ábrázolják, az alkotók a híres emberek arcképeit is megjelenítik munkáikban. Az előző sorozatban láthattuk Czóbel Béla, Kossuth-díjas magyar avantgárd festő portréját, a mostani sorozatot pedig egy Einstein arcképpel szeretném lezárni.

Haziel: Einstein
Haziel: Einstein

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.