MI EZ?

Több éve tanulom autodidaktaként a művészettörténetet hobbiból, tanulmányaimat szabadegyetemi, illetve online elérhető művészettörténeti előadásokra és természetesen rengeteg könyvre alapozva. A blog tulajdonképpen a virtuális jegyzetfüzetem, és ugyanakkor egyfajta forrásgyűjtemény –  igyekszem minden, általam felfedezett forrást közzétenni, hogy másnak is elérhető legyen. Sajnos arra nincs kapacitásom, hogy a külföldieket lefordítsam, de néha készítek belőlük jegyzeteket vagy összefoglalókat.

Időnként beleásom magam egy-egy témába, és így már több saját előadásom is született. Egyeztetés alapján, akár intézményeknek vagy magánszemélyek által szervezett társaságoknak (pl. önképzőköröknek, kulturális egyesületeknek) rendelkezésre állok az alábbi előadásokkal (ezekről referencákat itt találtok):

1. Trükkös tükrök a művészetben
A tükör és főleg a tükörkép mindig is jelen volt a művészetben, különösen a festészetben. A megalkotott kép által nyújtott látvány egy lényeges, sokszor rejtélyes részletét fedi fel a figyelmes nézőnek, szimbólumként vagy kép-a-képben objektumként működik, kiegészíti a belső képi világot, vagy éppenséggel teljesen új távlatok felé nyitja meg. Az előadás során megismerkedhetünk néhány híres “tükrös” alkotással, de olyanokkal is, amelyek talán kevésbé ismertek, mégis izgalmasan alkalmazzák a trükkös tükröződéseket.

2. Botrányos tárlat – Vitatott műalkotások története
Az előadás során olyan híres festmények izgalmas történetét ismerhetjük meg, amelyek a maguk idején túlnyomó részt negatív reakciókat váltottak ki mind a szakmabelieknél, mind a közönségnél, de ma már remekműnek számítanak. Többek között Michelangelo, Géricault és Manet is alkotott olyat, aminek vagy a témája vagy a kivitelezés módja botrány tárgyát képezte. A művészet világát még 2013-ban is sikerült felkavarni egy reneszánsz festmény szimpla áthelyezésével…

3. Művészeti kódfejtés – Jelképek és jelentéseik reneszánsz festményeken
Miért és milyen jelképeket használt Bellini, Botticelli vagy Raffaello a szenteket ábrázoló festményeken? Kinek a jelképe az oroszlán, miért van mezítláb egy díszes ruhába öltözött püspök,  és mi mindenre utalhat egy kézben tartott könyv? Milyen történetekhez kapcsolódnak ezek a szimbólumok? 
Ezekre a kérdésekre keressük a választ, és mivel ma már többnyire ránézésre nem tudnánk megmondani, kit látunk a vallásos témájú alkotásokon, belebújunk a reneszánsz kori átlagember bőrébe, és megtanuljuk dekódolni a művészek által használt összetett jelképrendszert.

4. Gyógír és ecset – Orvoslás és festészet
A gyógyítás tudománya és a művészet sokkal szorosabb kapcsolatban állnak egymással, mint azt elsőre gondolnánk. A testet és szellemet sújtó betegségekkel való küzdelem nem csak orvostörténeti szempontból érdekes, hiszen végső soron a halál legyőzése a tét. A képzőművészet kifejező ereje az, ami ennek a mélységesen emberi küzdelemnek valamennyi vetületét képes megragadni. Az előadáson megkíséreljük minél több szempontból szemügyre venni, hogyan változik az orvoslás témája különböző korok és irányzatok alkotásain.

5. Kacaj és ecset – Humor és festészet
A humor egy olyan emberi tulajdonság, ami minden művészeti ágazatban megtalálható, és ez alól a képzőművészet sem kivétel. Az ami csúf, szokatlan, kirívó, szentségtörő vagy éppen cinikus, ugyanúgy megragadta az alkotók képzeletét az évszázadok során, mint a kevésbé könnyed témák. Ettől még ezeket a műveket is ugyanolyan komolyan kell venni, hiszen a humor − azon túl, hogy az élet mosolygós-nevetős oldalát mutatja meg − sokszor eszköz a művész számára, amivel súlyos és összetett problémákra hívja fel a figyelmet. Az előadás során ismertetett művek a humor és a festészet találkozási pontjait térképezik fel.

6. Penna és ecset – Irodalom és festészet
Az írás és a kép már a kezdetektől fogva kiegészítette és gazdagította egymást, hiszen többről van szó, mint arról, hogy a képek csupán illusztrálják az írott műveket, vagy azokból nyernek ihletet. A kapcsolat irodalom és festészet között ennél sokkal több réteget tartalmaz, és ezeket fogjuk megfejteni az előadáson bemutatott művek segítségével.

7. A valóság varázslata – Van Eyck korától napjainkig
A képzőművészet évszázadokon át a valóság minél pontosabb ábrázolására törekedett. Milyen eszközöket használtak, és meddig mentek el a festők az illúziókeltésben, hogy a közönséget magával ragadja a monumentális belső terek és a határtalan távlatok varázsa? A reneszánsz freskóktól napjaink aszfaltfestészetéig, Vermeer képeitől a hiperrealizmusig vizsgáljuk a háromdimenziós valóság ábrázolását a sík felületeken.


8. Rágyúrunk a kortársakra – Művészeti edzés kezdőknek (első rész)
A kortárs művészet korunk művészete, ez szól leginkább rólunk és arról a világról, amiben élünk. Sokan mégis ettől idegenkednek a legjobban… Ha legalább egy kicsit kíváncsi vagy, nyitott néhány új megközelítésre, és nem rettensz meg egy kis szellemi fekvőtámasztól, akkor gyere edzeni velem!
A kortárs művészet befogadásához vezető egyik út az lehet, ha úgy közelítünk hozzá, mint ahogyan az olyan művészeti korokhoz és irányzatokhoz, amelyeknél nem feltétlenül a valóság (élethű) megragadása a lényeg. Könnyű bemelegítésként a japán és kínai festészettel kezdünk, hogy lerázzuk magunkról a perspektivikus ábrázolással kapcsolatos beágyazódott reflexeket, és megtanuljuk, hogy például egy tájkép másképpen is lehet lenyűgöző, sőt lehet filozofikus is. Más érdekes gyakorlatok is lesznek, szóval mindenképp érdemes eljönni!

9. Rágyúrunk a kortársakra – Művészeti edzés kezdőknek (második rész)
Mivel az első edzésen megtanultuk honnan érdemes közelíteni a kortárs alkotásokhoz, most azt fogjuk megnézni, milyen sokféle van ezekből például médiumok és technikák tekintetében, és milyen sok lehetőség kínálkozik mindezek megtapasztalására és megismerésére. Korunk művei közül sokat már nem feltétlenül kell tisztes távolságból szemlélni: szép számmal akad olyan, amelyiket meg lehet fogni, pörgetni, simogatni, felmászni rá, benne végig sétálni, belenézni… Erre fogunk gyúrni ezen az előadáson, hiszen a kortárs alkotások egy másik lényeges vonása az, hogy csak a te aktív részvételeddel válnak teljessé. Márpedig ehhez formában kell lenni!


10. Barabás Miklós és a magyar XIX. század albuma
Barabás Miklós a magyar festészet úttörő mestere, aki elsőként élt meg művész hivatásából és indította el a nemzeti művészet kibontakozását az addig nálunk eluralkodó osztrák művészettel szemben. Pályakezdésekor, a XIX. század elején, hazánkban még nem létezett képzőművészeti akadémia, így külföldön képezhették magukat a tehetségek. Barabás csak rövid időszakokat kivéve, itthon élt és alkotott. A kor nagyjainak arcképével, de a polgárokéival is olyan történelmi dokumentációt hozott létre, amely felbecsülhetetlen értéket képvisel, mint pl. gróf Széchenyi István, Kossuth Lajos, gróf Batthány Lajos vagy Petőfi Sándor portréi.

Örülök, ha tényleg más is talál érdekes és hasznos olvasnivalókat a blogon, és minden visszajelzést nagyra értékelek.

Itt tudtok elérni:
e-mail: artmargok6@gmail.com
facebook: https://www.facebook.com/artmargok

MI EZ?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A héten meghallgattam az Bécsi utcai előadását-anihez szeretnék gratulálni, nagyon tetszett.
  Hol lehet jelentkezni a Botrányos tárlat c.előadásra?
  Hegedüs Nóra

  Kedvelés

  • Kedves Nóra, nagyon köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy tetszett az előadásom 🙂
   A “lehet jelentkezni” felhívást tulajdonképpen kulturális intézményeknek, előadó helyeknek szántam: azzal/azokkal az előadással/előadásokkal tudok most éppen menni egyik-másik helyre, mert még nincs lefoglalt időpont konkrét helyszínen.
   A “Botrányos tárlat” című előadást május elején tartottam a Fészek Művészlubban, és az ottani programszervezővel az a tervünk, hogy ősszel ismét megtartom majd mindhárom eddigi előadásomat, de mivel az még messze van, nem fixáltuk egyelőre az időpontokat. Ha időközben bárhol máshol módóm nyílik bemutatni, azt mindenképpen közzé teszem itt a blogon és a Facebook oldalon is.
   Addig is remélem, találkozunk majd a júniusi, “A valóság varázslata” című előadáson 🙂

   Üdv,
   Balázs Dóra

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.