MI EZ?

Több, mint 5 éve tanulom autodidaktaként a művészettörténetet hobbiból. A blog tulajdonképpen a virtuális jegyzetfüzetem.
Különösen a festészet érdekel, és újabban egyre inkább a posztmodern, kortárs művészet.
Tanulmányaimat a különböző kulturális intézmények által biztosított szabadegyetemi előadásokra, online elérhető művészettörténeti előadásokra, és természetesen rengeteg kiolvasott könyvre alapozom. Az évek során felfedeztem, hogy sajnos a magyar nyelven online közzétett művészettörténeti anyag sokkal gyérebb, mint ami mondjuk angolul vagy franciául van. Ez egyaránt igaz, ha például a magyar festészet, vagy tágabb értelemben a magyar képzőművészet digitális reprodukcióira gondolunk, ha a művek leírását, analízisét keressük, vagy ha egy-egy tematikát érintő művészettörténeti írást, esszét szeretnénk olvasni. Ezért a blogomon igyekszem minden, általam felfedezett forrást közzétenni, hogy másnak is elérhető legyen. Sajnos arra nincs kapacitásom, hogy a külföldi forrásokat lefordítsam (néha készítek jegyzeteket, összefoglalókat), de feltételezem, másnak is ugyanúgy hasznos lehet még akkor is, ha nincs magyarul.

Néha beleásom magam egy-egy témába és így már több saját előadásom is született, amelyek időnként megtekinthetők különböző kulturális intézményekben:


1. Botrányos tárlat – Festmények, amelyek sokkolták a világot a reneszánsztól napjainkig
Az előadás során olyan híres festmények izgalmas történetét ismerhetjük meg, amelyek a maguk idején túlnyomó részt negatív reakciókat váltottak ki mind a szakmabelieknél, mind a közönségnél, de ma már remekműnek számítanak. Többek között Michelangelo, Géricault és Manet is alkotott olyat, aminek vagy a témája vagy a kivitelezés módja botrány tárgyát képezte. A művészet világát még 2013-ban is sikerült felkavarni egy reneszánsz festmény szimpla áthelyezésével…

2. Művészeti kódfejtés – Szentek ábrázolása a reneszánsz festményeken
Miért és milyen jelképeket használt Bellini, Botticelli vagy Raffaello a szenteket ábrázoló festményeken? Kinek a jelképe az oroszlán, miért van mezítláb egy díszes ruhába öltözött püspök,  és mi mindenre utalhat egy kézben tartott könyv? Milyen történetekhez kapcsolódtak ezek a szimbólumok? 
Ezekre a kérdésekre keressük a választ, és mivel ma már többnyire ránézésre nem tudnánk megmondani, kit látunk a vallásos témájú alkotásokon, belebújunk a reneszánsz kori átlagember bőrébe, és megtanuljuk dekódolni a művészek által használt összetett jelképrendszert.

3. A valóság varázslata – Van Eyck korától napjainkig
A képzőművészet évszázadokon át a valóság minél pontosabb ábrázolására törekedett. Milyen eszközöket használtak, és meddig mentek el a festők az illúziókeltésben, hogy a közönséget magával ragadja a monumentális belső terek és a határtalan távlatok varázsa? A reneszánsz freskóktól napjaink aszfaltfestészetéig, Vermeer képeitől a hiperrealizmusig vizsgáljuk a háromdimenziós valóság ábrázolását a sík felületeken.

Egyelőre nincs új időpont és helyszín, ősztől folytatódnak az előadások.

Referenciákat az előadásaimról itt találtok.

Örülök, ha tényleg más is talál érdekes és hasznos olvasnivalókat a blogon, és minden visszajelzést nagyra értékelek.

Itt tudtok elérni:
e-mail: artmargok6@gmail.com
facebook: https://www.facebook.com/artmargok

MI EZ?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A héten meghallgattam az Bécsi utcai előadását-anihez szeretnék gratulálni, nagyon tetszett.
  Hol lehet jelentkezni a Botrányos tárlat c.előadásra?
  Hegedüs Nóra

  Kedvelés

  • Kedves Nóra, nagyon köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy tetszett az előadásom 🙂
   A “lehet jelentkezni” felhívást tulajdonképpen kulturális intézményeknek, előadó helyeknek szántam: azzal/azokkal az előadással/előadásokkal tudok most éppen menni egyik-másik helyre, mert még nincs lefoglalt időpont konkrét helyszínen.
   A “Botrányos tárlat” című előadást május elején tartottam a Fészek Művészlubban, és az ottani programszervezővel az a tervünk, hogy ősszel ismét megtartom majd mindhárom eddigi előadásomat, de mivel az még messze van, nem fixáltuk egyelőre az időpontokat. Ha időközben bárhol máshol módóm nyílik bemutatni, azt mindenképpen közzé teszem itt a blogon és a Facebook oldalon is.
   Addig is remélem, találkozunk majd a júniusi, “A valóság varázslata” című előadáson 🙂

   Üdv,
   Balázs Dóra

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s