MI EZ?

Több éve tanulom autodidaktaként a művészettörténetet hobbiból. A blog tulajdonképpen a virtuális jegyzetfüzetem.
Tanulmányaimat szabadegyetemi, illetve online elérhető művészettörténeti előadásokra és természetesen rengeteg könyvre alapozom. Az évek során felfedeztem, hogy sajnos a magyar nyelven online közzétett művészettörténeti anyag sokkal gyérebb, mint ami mondjuk angolul vagy franciául van. Ez egyaránt igaz, ha például a magyar festészet, vagy tágabb értelemben a magyar képzőművészet digitális reprodukcióira gondolunk, ha a művek leírását, analízisét keressük, vagy ha egy-egy tematikát érintő művészettörténeti írást, esszét szeretnénk olvasni. Ezért a blogomon igyekszem minden, általam felfedezett forrást közzétenni, hogy másnak is elérhető legyen. Sajnos arra nincs kapacitásom, hogy a külföldi forrásokat lefordítsam, de néha készítek belőlük jegyzeteket vagy összefoglalókat.

Időnként beleásom magam egy-egy témába, és így már több saját előadásom is született. Egyeztetés alapján, akár intézményeknek vagy magánszemélyek által szervezett társaságoknak (pl. önképzőköröknek, kulturális egyesületeknek) rendelkezésre állok az alábbi előadásokkal (ezekről referencákat itt találtok):

1. Trükkös tükrök a művészetben
A tükör és főleg a tükörkép mindig is jelen volt a művészetben, különösen a festészetben. A megalkotott kép által nyújtott látvány egy lényeges, sokszor rejtélyes részletét fedi fel a figyelmes nézőnek, szimbólumként vagy kép-a-képben objektumként működik, kiegészíti a belső képi világot, vagy éppenséggel teljesen új távlatok felé nyitja meg. Az előadás során megismerkedhetünk néhány híres “tükrös” alkotással, de olyanokkal is, amelyek talán kevésbé ismertek, mégis izgalmasan alkalmazzák a trükkös tükröződéseket.
Egyelőre nincs új időpont és helyszín.

2. Rágyúrunk a kortársakra – művészeti edzés kezdőknek (első rész)
A kortárs művészet korunk művészete, ez szól leginkább rólunk és arról a világról, amiben élünk. Sokan mégis ettől idegenkednek a legjobban… Ha legalább egy kicsit kíváncsi vagy, nyitott néhány új megközelítésre, és nem rettensz meg egy kis szellemi fekvőtámasztól, akkor gyere edzeni velem!
A kortárs művészet befogadásához vezető egyik út az lehet, ha úgy közelítünk hozzá, mint ahogyan az olyan művészeti korokhoz és irányzatokhoz, amelyeknél nem feltétlenül a valóság (élethű) megragadása a lényeg. Könnyű bemelegítésként a japán és kínai festészettel kezdünk, hogy lerázzuk magunkról a perspektivikus ábrázolással kapcsolatos beágyazódott reflexeket, és megtanuljuk, hogy például egy tájkép másképpen is lehet lenyűgöző, sőt lehet filozofikus is. Más érdekes gyakorlatok is lesznek, szóval mindenképp érdemes eljönni!
Egyelőre nincs új időpont és helyszín.

3. Rágyúrunk a kortársakra – művészeti edzés kezdőknek (második rész)
Mivel az első edzésen megtanultuk honnan érdemes közelíteni a kortárs alkotásokhoz, most azt fogjuk megnézni, milyen sokféle van ezekből például médiumok és technikák tekintetében, és milyen sok lehetőség kínálkozik mindezek megtapasztalására és megismerésére. Korunk művei közül sokat már nem feltétlenül kell tisztes távolságból szemlélni: szép számmal akad olyan, amelyiket meg lehet fogni, pörgetni, simogatni, felmászni rá, benne végig sétálni, belenézni… Erre fogunk gyúrni ezen az előadáson, hiszen a kortárs alkotások egy másik lényeges vonása az, hogy csak a te aktív részvételeddel válnak teljessé. Márpedig ehhez formában kell lenni!
Egyelőre nincs új időpont és helyszín.

 

4. Rágyúrunk a kortársakra – művészeti edzés kezdőknek (harmadik rész)
Az első két előadásnak köszönhetően – remélhetőleg – már tudod, hogyan érdemes nekiveselkedni a kortársaknak, és talán már az is kialakult benned, hogy leginkább milyen fajta kortárs művészet az, ami esetleg számodra is befogadható lehet. Most egy konkrét témán fogjuk gyakorolni a tanultakat. A személyes múlt feldolgozása fontos folyamat mindenki életében, ezért a művészek is gyakran foglalkoznak vele. Megnézzük a különböző megközelítéseket, és azt, hogyan szólnak hozzánk, miért lehet jó dolog, ha találkozunk ezekkel és ha saját életünk részévé tesszük ezeket a tapasztalatokat.
Egyelőre nincs új időpont és helyszín.

5. Botrányos tárlat – Vitatott műalkotások története
Az előadás során olyan híres festmények izgalmas történetét ismerhetjük meg, amelyek a maguk idején túlnyomó részt negatív reakciókat váltottak ki mind a szakmabelieknél, mind a közönségnél, de ma már remekműnek számítanak. Többek között Michelangelo, Géricault és Manet is alkotott olyat, aminek vagy a témája vagy a kivitelezés módja botrány tárgyát képezte. A művészet világát még 2013-ban is sikerült felkavarni egy reneszánsz festmény szimpla áthelyezésével…
Egyelőre nincs új időpont és helyszín.

6. Művészeti kódfejtés – Jelképek és jelentéseik reneszánsz festményeken
Miért és milyen jelképeket használt Bellini, Botticelli vagy Raffaello a szenteket ábrázoló festményeken? Kinek a jelképe az oroszlán, miért van mezítláb egy díszes ruhába öltözött püspök,  és mi mindenre utalhat egy kézben tartott könyv? Milyen történetekhez kapcsolódtak ezek a szimbólumok? 
Ezekre a kérdésekre keressük a választ, és mivel ma már többnyire ránézésre nem tudnánk megmondani, kit látunk a vallásos témájú alkotásokon, belebújunk a reneszánsz kori átlagember bőrébe, és megtanuljuk dekódolni a művészek által használt összetett jelképrendszert.
Egyelőre nincs új időpont és helyszín.

7. Barabás Miklós és a magyar XIX. század albuma
Barabás Miklós a magyar festészet úttörő mestere, aki elsőként élt meg művész hivatásából és indította el a nemzeti művészet kibontakozását az addig nálunk eluralkodó osztrák művészettel szemben. Pályakezdésekor, a XIX. század elején, hazánkban még nem létezett képzőművészeti akadémia, így külföldön képezhették magukat a tehetségek. Barabás csak rövid időszakokat kivéve, itthon élt és alkotott. A kor nagyjainak arcképével, de a polgárokéival is olyan történelmi dokumentációt hozott létre, amely felbecsülhetetlen értéket képvisel, mint pl. gróf Széchenyi István, Kossuth Lajos, gróf Batthány Lajos vagy Petőfi Sándor portréi.
Egyelőre nincs új időpont és helyszín.

8. A valóság varázslata – Van Eyck korától napjainkig
A képzőművészet évszázadokon át a valóság minél pontosabb ábrázolására törekedett. Milyen eszközöket használtak, és meddig mentek el a festők az illúziókeltésben, hogy a közönséget magával ragadja a monumentális belső terek és a határtalan távlatok varázsa? A reneszánsz freskóktól napjaink aszfaltfestészetéig, Vermeer képeitől a hiperrealizmusig vizsgáljuk a háromdimenziós valóság ábrázolását a sík felületeken.
Egyelőre nincs új időpont és helyszín.

Örülök, ha tényleg más is talál érdekes és hasznos olvasnivalókat a blogon, és minden visszajelzést nagyra értékelek.

Itt tudtok elérni:
e-mail: artmargok6@gmail.com
facebook: https://www.facebook.com/artmargok

Reklámok

MI EZ?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A héten meghallgattam az Bécsi utcai előadását-anihez szeretnék gratulálni, nagyon tetszett.
  Hol lehet jelentkezni a Botrányos tárlat c.előadásra?
  Hegedüs Nóra

  Kedvelés

  • Kedves Nóra, nagyon köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy tetszett az előadásom 🙂
   A “lehet jelentkezni” felhívást tulajdonképpen kulturális intézményeknek, előadó helyeknek szántam: azzal/azokkal az előadással/előadásokkal tudok most éppen menni egyik-másik helyre, mert még nincs lefoglalt időpont konkrét helyszínen.
   A “Botrányos tárlat” című előadást május elején tartottam a Fészek Művészlubban, és az ottani programszervezővel az a tervünk, hogy ősszel ismét megtartom majd mindhárom eddigi előadásomat, de mivel az még messze van, nem fixáltuk egyelőre az időpontokat. Ha időközben bárhol máshol módóm nyílik bemutatni, azt mindenképpen közzé teszem itt a blogon és a Facebook oldalon is.
   Addig is remélem, találkozunk majd a júniusi, “A valóság varázslata” című előadáson 🙂

   Üdv,
   Balázs Dóra

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s