A román kor művészete

A KOGART Galéria festészettörténeti előadásán készített és olvasmányaim alapján kiegészített jegyzeteim.

A romanika vagy román kori művészet annyit tesz, mint “római modorban” létrehozott művészet. A fogalmat Arcisse de Caumont francia művészettörténész honosította meg egy 1824-ben megjelent írásában. Tágabb értelemben a 7. – 13. század közötti időszakra vonatkozik, de tulajdonképpen csak az irányzat csúcspontját nevezzük román korinak (román stílusnak), ez pedig az 1050 és 1150 (egyesek szerint 1200) közötti időszakot jelenti.

 A román kori művészet (elsősorban a festészet) fő jellemzői:

 • A művészet ebben a korban még döntően a keresztény hitet és az egyházi életet szolgálja;
 • Az antikvitás óta a román stílus jelenti az első monumentális stílust;
 • A keresztény európai térség első egységes stílusa;
 • Fő célkitűzése/feladata: keresztény templomok építése – a képzőművészet is vallásos tárgyú és szorosan kapcsolódik az építészethez;
 • Festészet – a templomokat díszítő monumentális falfestészet (nem sok maradt fenn), mozaikművészet, kódexfestészet.
  • az ábrázolás néhány lényeges vonásra összpontosít;
  • a színek és vonalak elsődleges szerepe a hangsúlyozás;
  • éles színkombinációkat használata: fekete-fehér, vörös-kék, barna-zöld;
  • nincsenek kiegyensúlyozott arányok;
  • a környezet és a háttér teljesen mellékes, a művészek elhanyagolják, vagy végtelenül leegyszerűsített módon, sematikusan jelenítik csak meg; a tájat például sokszor kis fák kerek lombozattal jelzik, a talaj, a tenger vagy az ég pedig hullámvonalak vagy egyszerű sávok által kerül ábrázolásra; a bútordarabok (pl. trón, olvasópult) kizárólag szimbolikus jelentésük miatt szerepelnek egy-egy alkotáson;
  • az emberi alakoknál az arcok nagyon stilizáltak;
  • a kompozíció könnyen átlátható, geometrikus alapokon rendeződik és szimmetrikus.

“Gondoljunk arra, hogy a 12. század a keresztes háborúk kora, amikor a Nyugat művészei közelebbről megismerkedtek a bizánci mozaikképekkel, utánozták és újrateremtették a bizánci alakok ünnepi fenségét.”
(E. H. Gombrich: A művészet története)

Tahulli mester: San Clemente apszisa – Maiestas Domini, vászonra átvitt freskó, 1123 körül, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona (kép forrása: commons.wikimedia.org)

Szemléltetésként az előadás során egy falfestményt elemeztünk: a tahulli San Clemente (Katalónia, Spanyolország) templomában található Maiestas Dominit. A Maiestas Domini (szó szerint: Isten dicsősége – trónoló Krisztus ábrázolás) nagyon gyakori téma ebben a korban, bár később teljesen eltűnik a vallásos motívumok közül. A festmény származási helye a spanyolországi román kori falfestészet legfontosabb központja a katalán Pireneusokban. A képen látható Jézust ábrázoló alak megnyújtott és erősen stilizált. Az egyes elemek jellemzőek a motívumra: Krisztus bal kezében az élet könyvét tartja, a jobb kezével pedig áldást oszt; lába egy kisebb félkörön (a földgömb jelképén) nyugszik; körülötte az apostolok és a huszonnégy aggastyán látható. A mandorla (az egész alakot körülvevő, mandula formájú dicsfény) a Maiestas Domini festmények egyik jellegzetes eleme; színe legtöbbször arany, de lehet kék-piros-zöld-sárga, kék vagy zöld.

“A középkori művész azáltal, hogy a formanyelvet ennyire leegyszerűsíti, egyre bonyolultabb szerkesztésekkel, kompozíciókkal kísérletezhet (com-positio a.m. összetevés). Ez az új előadásmód nélkülözhetetlen feltétele volt annak, hogy az egyház tanítása látható, kézzelfogható formát ölthessen.”
(E.H. Gombrich – A művészet története)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.