Albrecht Dürer: Melencolia I (Melankólia I)

Általában “Melankólia I” címen ismert ez a Dürer rézmetszet, pedig a hivatalos neve, ahogy a képen is látható felirat mutatja “Melencolia I” (lásd a The Metropolitan Museum hivalatos képjegyzetét).

Dürer: Melencolia I, 1514, National Gallery of Art, Washington

Orosz István a “Válogatott sejtések” c. kötetében ezzel kapcsolatban megemlíti David Finkelstein anagramma elméletét, amely a LIMEN CAELO kifejezést (az ég – mennyország – kapuja) hozza ki a melencolia szóból. Valamilyen magyarázat szükséges, mivel latinul “melancholia”, németül pedig “melancholie” lenne a helyes, demelencolia egyik nyelven sem jelent semmit, legalábbis tudtommal…

Az alábbiakban pedig Orosz István igen érdekes meghatározása azzal kapcsolatban, hogy mi is maga ez a mű:

“Hogy is fogalmaztunk néhány oldallal korábban: Dürer spirituális önarcképe a Melankólia. Erwin Panofsky híres megállapítását idéztük. De legyünk bátrabbak, mondjuk inkább azt, a Melankóliaa világ önarcképe. Elismerjük, elkel némi magyarázat. A kép többértelműsége, többféle nézőpontja, ha tetszik, melynek értelmében a mű vizsgálható a maga valós megjelenésében, az alkotóelemek szimbolikus jelentése szerint és ezoterikus módon is, ha azokra a célzásokra gondolok, amelyek a Bibliát, a mitológiát, a kabalát idézik föl, meg persze az Isteni színjátékot, szóval ez a többnézőpontú mű, ennek a műnek a struktúrája elkezd hasonlítani, s minél tovább nézzük-elemezzük, annál inkább, a világ, a Dürer korábban elképzelt világ, feltételezett struktúrája.[…] Ha azt mondtuk volna, hogy a Melankólia a világ arcképe, azzal azt  állítottuk volna, hogy a művészet képes a világ megismerésére. Úgy véljük, erre inkább a tudomány való. Dürer is inkább arra tesz kísérletet, hogy tükrözze azt a módot, ahogyan a kor tudománya látja a világot, vagy még inkább arra, ahogy a világ láttatja magát: ahogyan föltárulkozik a tudomány, a kultúra az egész korszak számára.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s