Holbein és Bruegel idézetek egy kortárs vásznon

Nicole Eisenman New York-i kortárs festő alkotásai kifinomult groteszkbe torkolló szatirikus hangulatukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Nicole Eisenman: A szegénység diadala, 2009 (fotó: artsy.net)
Nicole Eisenman: A szegénység diadala, 2009 (fotó: artsy.net)

Ilyen például a Szegénység diadala (2009) című nagyméretű vászna is, ami a 2008-as válság következményeire való művészi válaszként született. Különböző karakterekből álló embercsoportot látunk, amint egy narancssárga autó köré, illetve annak belsejébe zsúfolódnak menetelés közben, vagy éppen megpihenve valamiféle furcsa, tulajdonképpen céltalan zarándoklat közben. Mindegyik alaknak megvan a maga sajátos jellemzője, viszont az egész csoportból egyfajta sztoicizmus és hátborzongató higgadtság árad, miközben a szenvedés egyértelmű jelei is felfedezhetők az arcvonásokon, a meggörbült testtartásokban vagy a semmibe meredő tekintetekben. Az előtérben cilinderben, letolt gatyában, fenékkel előre a Wall Street, illetve  – a katalógus szerint –  egy olyan vezetésnek a bizarr allegóriája jelenik meg, amelyik fordítva ül a lovon (“ass-backward leadership”). Nicole Eisenman rengeteg jelképes részletet felsorakoztató csoportképe, mint a művész legtöbb munkája is, az emberi létre fókuszál.

A kortárs művészetnek ez a remek példánya két klasszikus alkotást idéz. A címe, illetve a menetelő embercsoport beállítás is ifj. Hans Holbein hasonló című, de elveszett festményére utal.

Lucas Vorstemannak tulajdonítva: A szegénység diadala (ifj. Hans Holbein után), 1624-1630
Lucas Vorstemannak tulajdonítva: A szegénység diadala (ifj. Hans Holbein után), 1624-1630

Az előtérben pedig a már említett cilinderes alak kötélen “vezet” (!) egy miniatűr csoportot, ami nem más, mint id. Pieter Bruegel Vak vezet világtalant ikonikus munkájára való egyértelmű, és itt több réteget is magára öltő utalás.

Pieter Bruegel: Vak vezet világtalant, 1568
id. Pieter Bruegel: Vak vezet világtalant, 1568

Nicole Eisenman Al-ugh-ories című tárlata 2016 június 26-ig megtekinthető a New York-i New Museumban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.