Az UNESCO bugyit tesz a szobrokra, “hogy ne sértse a könzönség érzékenységét”

Szeptember 21-22-én tartották Párizsban a Kulturális Örökség Napjait. A rendezvény alatt az UNESCO székházába látogatók meglepő jelenségnek lehettek tanúi, ugyanis az egyik kiállított installáció aktfigurái alsóneműt viseltek.

20458384-7637755-image-m-53_1572573280714.jpg

Az installáció Stéphane Simon vizuális kortárs művész “In Memory of Me – Vers un nouveau catalogue de gestes”  (In Memory of Me – Egy új gesztus-katalógus felé) című alkotása. A művész 3D nyomtatóval készült alakokkal állítja össze korunk társadalmának új testbeszédének nyelvtanát,  mely a selfie rituáléjából született.

serie_de_8_sculptures_a_echelle_1_dixieme_representant_8_gestes_de_selfie.png
Stéphane Simon: In Memory of Me (kép forrása: cda95.fr)

Egy újfajta non-verbális kommunikáció témáját körüljáva, minden alak más-más pózban helyezkedik el, és bár egyiknek sincs a kezében az eszköz, amivel a kép készül, önmagában a testtartás és főleg a kéztartás sok mindent elárul a selfie – mint önmagunkról alkotott és közvetített önarckép – jelentőségéről.

simon02
Kép forrása: https://inmemoryofme.fr/

Éppen ezért nem véletlen a klasszikus görög szobrászattal azonnal feltűnő párhuzam…

simon
Kép forrása: https://inmemoryofme.fr/

A párhuzam többek között abban is megnyilvánul, hogy Stéphane Simon alakjai aktok. Ezzel kapcsolatban a művész azt nyilatkozta, hogy a nuditás kérdése felmerült még a kiállítás előtt, és ő meg is értette, hogy ez zavaró lehet a könzönség egy bizonyos részének. Ezért felajánlotta, hogy a rendezvény alatt majd ott áll egy lepellel az installáció mellett, és szükség esetén, ha úgy kívánja egyik-másik látogató, eltakarja a nemi szerveket. A művész szerint az UNESCO képviselői félreértették az ajánlatát, és pár nappal a rendezvény megnyitása előtt azzal keresték meg, hogy véglegesen rejtse el az aktfigurák illetlen részeit. Az UNESCO azt nyilatkozta, beismerve a félreértést, hogy amenyiben a művész ismét felvetette volna előttük a kérdést, akkor azt mondták volna neki, hogy ha nem szeretné, nem kell alsóneművel eltakarnia alakjait.

19513787lpw-19513935-article-jpg_6578469_660x281.jpg
Kép forrása: lepoint.fr

A Le Figaro szerint akár kulturális bravúrnak is nevezhetnénk ezt a kis malőrt, ha nem lenne ennyire groteszk. A közösségi média természetesen azonnal felkapta az esetet, és míg egyesek felháborodásuknak adtak hangot, másokat az a gyakorlati kérdés foglalkoztatta, hogy milyen módon lehet tangát feltenni egy szoborra…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.