Daniel Arasse: Festménytalányok (jegyzetek – 2)

A Festménytalányok második fejezete Francesco del Cossa Angyali üdvözlet (1470-1472) című festményével foglalkozik, és a talány, amit Arasse szeretne megfejteni a kép alsó szélén látható csiga. A fejezet címe is erre utal: A csiga tekintete.

Angyali üdvözlet

Francesco del Cossa (1430-1477) olasz korai reneszánsz (Quattrocento) festő, a ferrarai művésziskola jeles képviselője. Freskói által vált híressé, a legismertebbek azok, amelyek a Palazzo Schifanoia falait díszítik, és amelyeken érdekes allegóriákat alkotott a zodiákus jelei és az év hónapjai köré.

Az angyali üdvözlet eredetileg egy oltárkép volt, ma a Gemaldegalerie gyűjteményében tekinthető meg Drezdában. Ami felkelti Arasse figyelmét az egy látszólag apró, ám de mégis szembeötlő részlet a festményen: “Mária fényűző palotájában, az Angyali üdvözlet végtelenül szentséges pillanatában egy kövér csiga halad céltudatosan az angyaltól Szűz Mária felé […] És ráadásul a kép előterében, teljes premier plánban!” A szerzőnek meggyőződése, hogy sem a jelenléte, sem az elhelyezése nem véletlen, csak éppen az nem egyértelmű első látásra, hogy pontosan mi is a szerepe. Ahogy azt már az első fejezetben is láttuk, ezúttal is több elmélettel áll elő, először azokkal, amelyek  – akár a sajátjai, akár másoké – megcáfolásra kerülnek, hogy majd a fejezet végén megismerjük azt az álláspontot, amit ő véglegesen képvisel.

Az első és talán a legkézenfekvőbb magyarázat az lehetne, hogy ez a festmény egy úgynevezett capriccio, melyben a csiga jelenlétének nincs semmilyen különösebb jelentősége, csupán egy vad ötlet a festő részéről. Az ellenérv ebben az esetben az, hogy ha így lenne, akkor utólag a rendelő rávette volna del Cossat, hogy tüntesse el a képről.

Ha már ott maradt, akkor ottlétének nyomos oka van. Egy másik lehetséges megközelítése a csigának az ikonográfia keretein belül történhet. “Ezek a derék itáliai primitívek úgy gondolták, hogy a csigát a harmat termékenyítette meg, és így könnyen válhatott a Szűz szimbólumává, akinek Isten általi megtermékenyítését többek között a föld eső általi megtermékenyítéséhez is szokták hasonlítani.” A szerzőnek ez sem elfogadható interpretáció, méghozzá azért, mert nincs egyetlen másik hasonló témájú festmény sem, amelyen csigát látnánk Mária szimbólumaként.

Ezek után Arasse – annak érdekében, hogy közelebb kerüljön a válaszhoz – megváltoztatja a kérdést, pontosabban egy bizonyos elemére helyezi a hangsúlyt: hol van ez a hely, ahol a képben a csiga el van helyezve?” A szerző abból indul ki, hogy a csiga helyének jelentése közvetlen kapcsolatban áll a festmény perspektíva szerkezetével, így nekiáll elemezni ezt a szerkezetet.
Elsősorban a két alak pozicionálásával foglalkozik: az angyal és Mária “haránt” helyezkednek el egymáshoz képest, és ez mélységet ad a képnek olyannyira, hogy, ha figyelmesen szemügyre vesszük, feltűnik, hogy a két alak nem igazán látja egymást a kép közepén elhelyezett oszlop miatt. Arasse segítségül hív más hasonló festményeket, hogy alátámassza állítását miszerint ez az elhelyezés teljesen tudatos a festő részéről és saját jelentőséggel bír. Pierro della Francesca és Carlo Crivelli ugyanehhez folyamodnak. Utánanéztem, és én is találtam  még további három példát.

Robert Campin: Az angyali üdvözlet (1430)
Robert Campin: Az angyali üdvözlet (1430)
Luca Signorelli: Az angyali üdvözlet
Luca Signorelli: Az angyali üdvözlet
Carlo Crivelli: Angyali üdvözlet, 1486
Carlo Crivelli: Angyali üdvözlet, 1486, National Gallery, London; fotó: NGL
Piero della Francesca: Az angyali üdvözlet (1470 - perugiai szrányas oltár - részlet)
Piero della Francesca: Az angyali üdvözlet (1470 – perugiai szrányas oltár – részlet)
Fra Angelico (1387 – 1455) Az angyali üdvözlet (1438)
Fra Angelico (1387 – 1455) Az angyali üdvözlet (1438)

Mint megtudjuk, az oszlop az istenség tradicionális szimbóluma az ilyen témájú képeken. Az, hogy az angyal és Mária között helyezkedik el meggátolva, hogy lássák egymást nem zavaró ezeken a festményeken, mert egyfelől az angyal nem fizikai lény, így egy oszlop számára nem akadály, másfelől így mindketten a szentséges pillanatban tulajdonképpen magára az istenségre tekintenek. Ebből a megállapításból kiindulva a szerző igyekszik megfejteni a kép “titkos geometriáját”, már amennyiben ez létezik. Ha van egy képzeletbeli átlós vonal, mely a tekintetünket a képen az angyaltól Mária felé irányítja középen az oszloppal, akkor lássuk, mit emel ki ennek az átlónak a párja, mely a kép jobb alsó részéről indul, az angyal keze magasságában szintén keresztezi az oszlopot, és megáll a kép bal felső részén: meglepő módon ennek a képzeletbeli vonalnak az egyik végén az Isten nagyon kicsi képét láthatjuk, a másik végén pedig az ominózus csigát. Megfigyelve azt, hogy az Atya a felhővel méretben és formában nagyjából azonos a csigával, Arrase arra jut, hogy akár azt a következtetést is levonhatjuk miszerint “A kép szerkezete azt a gondolatot sugallta, hogy Istennek az égben a földi ››megfelelője‹‹ a csiga”. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen szempontból a megfelelője, egy elfogadható válasz a lassúság lenne – itt a középkori exegétákra hivatkozik, akiket sokáig foglalkoztatott az a kérdés, hogy miért volt olyan hosszú az az időszak, ami a bűnbeesés pillanatát elválasztotta az angyali üdvözlettől. De ugyanúgy, ahogy nincs rá példa a festészetben, hogy Máriát a csiga reprezentálja mint szimbólum, arra sincs, hogy Istent ábrázolja. Éppen ezért, annak ellenére, hogy a kép perspektivikus szerkezetét analizálva, lehet találni magyarázatot akár erre is, Arasse úgy érzi, mégsem ez a helyes megfejtése a csiga jelenlétének.

A következő sorokban a csiga mérete kerül elemzésre, méghozzá egy egészen meglepő összehasonlítás alapján: Gábriel lábméretét véve alapul. Valljuk be, nem gyakran tesszük fel magunknak azt a kérdést, hogy vajon hányas cipőt visel egy angyal, de az effajta szokatlan megközelítés nagyon is jellemző Arasse stílusára. Ő arra a megállapításra jut, hogy a csiga a képen teljesen aránytalan mindahhoz viszonyítva, ami a képen van. És ez vezeti el a végleges válaszhoz arra kérdésre, hogy pontosan hol helyezkedik el a csiga a képen: “Ezt a csigát a képre festették, de nincs benne a képben. A szélén van, a fiktív és a valós tér (ahonnan mi nézzük) határán.” Hogy ez nem egy szokatlan magyarázat, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az ilyenfajta részletek alkalmazása más festőknél is feltűnik (lásd például Carlo Crivelli fenti képén az almát és uborkát), sőt del Cossa is használta már az említett Schifanoia palota egyik freskóján, amin az egyik alak lába lelóg a képről, más szóval belelóg a terem valós terébe. Visszatérve egy gondolat erejéig a perspektívához: a szerző kihangsúlyozza, hogy a csiga a kép hátterének köszönhetően, “ezen és ezzel szemben helyezkedik el fiktív módon a képen kívül”.

Francesco del Cossa - Május és Április (Hónapok Terme - Schifanoia Palota) - részlet
Francesco del Cossa – Május és Április (Hónapok Terme – Schifanoia Palota) – részlet
Filippo Lippi: Angyali üdvözlet
Filippo Lippi: Angyali üdvözlet

Lippi festményén a váza tölti be azt a szerepet, amit del Cossa Angyali üdvözletén a csiga, hiszen elhelyezését tekintve ugyanoda festették, mondja Arasse Louis Marin művészetkritikust idézve, aki szinte ugyanazt írja erről a vázáról, amit ő is kijelentett a csiga helyével kapcsolatban: ez “a képen ábrázolt tér legszéle és annak az ábrázoló térnek, ahonnan nézik, a legszélső pontja közé” esik. Ennek az elhelyezésnek pedig az a szerepe, hogy felhívja a néző figyelmét arra a pontra, ahol a a tekintet “belép a képbe”. Tehát, írja Arasse, a festő ezzel egy különös nézőpontot akar nekünk sugallni: “A csiga […] azt segít megérteni, hogy egy Angyali üdvözlet sohasem teszi láthatóvá az angyali üdvözlet gondviselésszerű tárgyát: a Megváltó megtestesülését.” Ismét fontossá válik a perspektivikus szerkezete a képnek, ugyanis a csiga helyének az anomáliája – felszólítva a nézőt a nézőpont átalakítására – azt üzeni, hogy az is, ami előttünk van egy “anomália”, egy “paradoxon”: “nem látunk semmit abból, amit nézünk”; amit nézünk az pedig “a Teremtő eljövetele a teremtménybe, a láthatatlané a láthatóba.”
A csiga tehát del Cossa rendkívül sajátságos, Arasse véleménye szerint (amivel kénytelen vagyok egyetérteni) egy – bár paradox és meglepő – intellektuális és elméleti megközelítését tárja elénk ennek a számtalanszor megfestett témának: az angyali üdvözlet nem más, mint “az ábrázolhatatlan eljövetele az ábrázolásba”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.