Miniatúrafestészet és képi ábrázolás a középkorban (3)

A Kogart Galéria festészettörténeti előadásán készített és olvasmányaimmal kiegészített jegyzeteim.

A kódexfestészeten kívül másfajta képi ábrázolással is találkozhatunk a középkorban. A világ ábrázolása, mely magában foglal egy bizonyos világnézetet, fontos szerepet játszott ebben a korszakban. Ennek két példája került bemutatásra az előadáson.

Az egyik Beatus de Liebana (c. 730 – c. 800), észak-spanyolországi szerzetes, teológus és geográfus keze alól kikerült híres Mapa Mundi (világtérkép), mely nem más, mint az akkor ismert világról készült igazán különleges térkép. A különlegessége abban rejlik, hogy egyáltalán nem törekszik a valóságnak megfelelően leképezni a különböző földrajzi helyszíneket (ha szeretné sem tudná, hiszen akkor még sok eszköz hiányzott ehhez), hanem a hangsúlyt a zarándokhelyek, a keresztényvilág szempontjából fontos helyszínekre helyezi, és tulajdonképpen egy képzeletbeli spirituális utazáshoz add iránymutatást. Így tehát egy imaginárius zarándoklat térképét láthatjuk magunk előtt, melynek ebből adódóan Jeruzsálem a központja.

ApocalypseStSeverFolios45v46rWorldMap

Beatus de Liebana: Mapa Mundi

Egy ehhez hasonló szerepet tölt be az ebsdorfi térkép, mely 1284-ben készült, viszont sokkal részletesebben van kidolgozva, és jobban igyekszik bemutatni (például helyi állat-, és növényfajok ábrázolásával) egyik másik földrajzi terület jellegzetességeit. Ugyanakkor az egész térkép mintegy Jézus testében található (a térkép szélein megfigyelhetők Jézus feje, kezei és lábai), ami utalás a kereszténység kiterjedésére és hatalmára.

600px-Ebstorfer-stich2

Egy középkori alaprajzról is szó esett. Ez az egyetlen, ami teljes egészében fennmaradt. Bár egy alaprajz nem tartozik feltétlenül a képzőművészethez, mégis nagyon érdekes volt egy ilyet is látni. A Sankt Gallen-i kolostor évszázadokon át Európa egyik legjelentősebb benedek-rendi apátsága volt. Az alaprajz (816-830 közötti időszakra datálják) nagyon sokat elmond a kolostorbeli életről, a különböző területek szervezéséről és funkcióiról.

Pianta_dell'abbazia_di_san_gallo,_816-830,_san_gallo,_stiftbibliothek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.