Párizsi utazás: Au Lapin Agile

Edward Rutherfurd szereplőit követve Párizs utcáin eljutunk a szellemes nevű Lapin Agile (Fürge Nyúl) kabaréba:

Hosszú délután állt mögötte. Fent töltötte a Montmartre-on, a domb túlsó oldalán álló festői Lapin Agile bárban, ahol az anarchista nézeteket valló művészek és hétköznapi emberek előszeretettel találkozgattak. (Edward Rutherfurd: Párizs, 244. oldal, Alexandra, 2018)

A hosszú múltra visszatekintő szórakozóhelynek az idők során több neve is volt, mint például Tolvajtanya vagy Gyilkosok kabaréja. A mostani nevét egy festményről kapta, amit André Gill (francia festő és karikaturista) készített 1875-ben a kabaré cégéreként.

A kép egy serpenyőből kiugró nyulat ábrázol, és emiatt a környékbeliek elkezdték a helyet Lapin á Gill (Nyúl Gill-módra) néven emlegetni, majd innen egy ügyes szójátékkal kialakult a ma is ismert neve: Lapin Agile (franciául ugyanúgy ejtjük az “á Gill”-t és az “agile”-t). A teljes, hivatalos neve: Cabaret Au Lapin Agile.

Au Lapin Agile mai állapotában (22 rue des Saules – 75018 Párizs)


Az 1800-as évek végére sok költő, író, festő, zenéz és más művész kedvelt találkozóhelyévé vált. PicassoModiglianiApollinaireRoman Greco és Utrillo is itt töltötte idejét.

Maurice Utrillo: Le Lapin Agile, 1930 körül, magánkollekció (kép forrása: christies.com)

A tervezett lebontástól Aristide Bruant (zenész, komikus és kabaré tulajdonos) mentette meg, és ennek köszönhető, hogy ma is szinte eredeti állapotában láthatjuk. A 20. században olyan nevek bukkantak itt fel, mint Charlie Chaplin, Lawrence Olivier vagy Ernest Hemingway. 1972 óta a Mathieu család tulajdonában van, akik ugyanolyan szenvedéllyel őrzik és viszik tovább a hely hagyományait, mint az őket megelőző generációk.

Az egyik leghíresebb festmény, amit a hely ihletett, Pablo Picasso “Au Lapin Agile” című alkotása:

Pablo Picasso: Au Lapin Agile, 1905, Metropolitan Museum of Art, New York.

A festmény a Lapin Agile akkori tulajdonosa, Frédéric Gérard megrendelésére készült pár évvel azután, hogy Picasso Párizsba költözött és a kabaré egyik törzsvendége lett.

A kompozíció egyszerű, kevés részlettel, így a hangsúly – köszönhetően az élénk színeknek is – a két főalakra összpontosul. Picasso életének szereplői jelennek meg a vásznon: az előtérben harlekin öltözetben maga a festő látható, a háttérben gitározó férfi a tulajdonos, Frédéric Gérard, a nő pedig Germaine Pichot. Picasso barátja és lakótársa, Carles Casagemas reménytelenül szerelmes volt Germaine-be. A viszonzatlan szerelem okozta depresszió olyan komoly volt, hogy 1901 februárjában revolvert fogott, rálőtt a nőre, majd öngyilkosságot követett el. Az esemény mély nyomot hagyott a festőben, ami viszont nem gátolta meg abban, hogy később viszonyt folytasson Germaine-nel…

A harlekin (Arlechinno) a commedia dell’arte egyik emblematikus szereplője, aki elnyeri Columbine szerelmét a pórul járt Pierott elől, így látható a párhuzam a művész életében bekövetkezett tragédiával. A harlekin karaktere Picasso több festményén is felbukkan mint egy amolyan jelképes alter-ego. Ezen a festményen egy elmélázó tekintetű karakter jelenik meg, és bár ott ül mellette a szeretője, a femme fatale, nincs köztük valós kapcsolat, és az elidegenülés szinte tapintható. A kép alaphangját a szomorúság és a melankólia határozza meg, és mintha a háttérben szóló gitár is ilyen tonalitású zenét játszana ehhez a néma jelenethez…

Ez a festmény, amit akkoriban a huszonöt éves Picasso ingyen fogyasztásért festett meg, 1989-ben 40.7 millió dollárért kelt el a neves Sotheby’s aukción.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.