Párizsi utazás: Les Halles

Éppen Edward Rutherfurd Párizs című vaskos regényét olvasom, és arra gondoltam, hogy a regényben felbukkanó párizsi színhelyekhez keresek híres festményeket, hogy egyszerre hódoljak a két hobbimnak: művészettörténet és irodalom.

“Nem hallotta meg a könyörgést, nem ismert kegyelmet, s felségterületén, a Les Halles régi piacánál fekvő tucatnyi tekervényes utcában, igazi királyként uralkodott.” (Edward Rutherfurd: Párizs, 215. oldal, Alexandra, 2019)

Léon Augustin Lhermitte: Les Halles, 1895, Petit Palais, Párizs
(kép forrása: commons.wikimedia.org)

Léon Lhermitte (a francia realizmus egyik mestere) 1889-ben kapott megbízást egy monumentális alkotásra a párizsi Városháza részére. A festő szakított a tradícióval, amely azt kívánta volna, hogy egy allegorikus témával álljon elő, és helyette egy korabeli, teljesen hétköznapi jelenetet festett meg: a friss gyümölcs- és zöldségáru ki- és berakodását hajnalban a hosszú múltra visszatekintő Les Halles (Vásárcsarnok) egyik részén.

A zsúfolt kompozíció tagolásában fontos szerepet játszanak a hatalmas tömegből kitűnő piaci hordárok, akik durva kék vászonból készült köpenyeket viselnek: ők irányították az áruk áramlását a piacon belül, és cipelték az ügyfelek által vásárolt termékeket. A piaci életre jellemző nyüzsgést, és a hely korabeli hangulatát hűen megjelenítő festmény remek illusztrációja lehetne Zola Párizs gyomra című regényének, melynek fő színtere a Les Halles.

Bár dekoratív értékét vitatták, és  voltak, akik a triviális téma miatt negatív kritikával illették, a festmény sikert aratott az 1895-ös Szalonban (a Francia Szépművészeti Akadémia hivatalos kiállításán), valamint az 1900-ban megrendezett párizsi Világkiállítás során is, majd nyolcvan éven át egy raktárban tartották, mire átkerült a Le Petit Palais gyűjteményébe, ahol ma is látható.

Mivel 1971-ben lebontották a párizsi Vásárcsarnokot, és ma a helyén egy hatalmas bevásárló komplexum működik, a festmény művészeti értékét immár a kordokumentum jellege is növeli.


Források:
Léon Lhermitte: Les Halles – I.C.
Léon Lhermitte: Les Halles – Monique Le Pelley Fonteny

“Les Halles” de Léon Lhermitte (1895) : l’exaltation des sens
Les Halles de Léon Augustin Lhermitte ( 1844-1925 ) – Proantic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.