Párizsi utazás – Lycée Condorcet

A következő megállónk Edward Rutherfurd Párizs című regényében a kilencedik fejezet eleje, ahol az egyik nagy múltú párizsi gimnázium kerül említésre:

“A fiúk viszont nem is különbözhettek volna jobban. Mindketten kijárták az otthonukhoz közel eső Lycée Condorcet-t, ahol jól teljesítettek, ám ezután egészen másféle úton indultak el.” (Edward Rutherfurd: Párizs, 234. oldal, Alexandra, 2019.)

Jean Béraud: A Lycée Condorcet a tanítás végén, 1903, Musée Carnavalet, Párizs (kép forrása: commons.wikimedia.org)

Jean Béraud orosz származású francia festő, aki leginkább a párizsi életet bemutató alkotásaiért vált ismertté. A Champs-Elysées-n, a kávézókban, a Szajna partján vagy a művészi Montmartre negyedben zajló hétköznapi jelenetei rendkívül pontos és részletes leírást adnak a Belle Époque korszakra jellemző pezsgő párizsi életről. Bizonyos értelemben szakított az akadémikus stílussal, és realista valamint szatirikus elemekkel tette egyedivé festményeit, miközben a lazább ecsetkezelés az impresszionizmus jeleit idézi fel (Renoir, Manet és Degas közeli barátai voltak). Saját korában a szakma nem igazán vett róla tudomást, viszont ma már alkotásait megtalálhatjuk olyan neves múzeumokban, mint például a Louvre, a Metropolitan Museum, a londoni National Gallery vagy a chicagói Art Institute.

A Lycée Condorcet-t 1803-ban alapították. Ez Párizs négy legrégebbi és legnevesebb gimnáziuma közül az egyik. Henri Bergson, Marcel Proust és Paul Verlaine is itt végezték tanulmányaikat, a tanárok között pedig olyan neveket találhatunk, mint Jean-Paul Sartre vagy Stéphane Mallarmé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.