Párizsi utazás: Paul Durand-Ruel

Az egyik szereplő Edward Rutherfurd Párizs c. könyvében (ami mentén készülnek a “párizsi utazás” bejegyzéseim) az École des Beaux Arts (Szépművészeti Főiskola) diákja, saját műteremmel a modern festők által kedvelt Place de Clichyn. Családjának egyik tagja, aki támogatja diákunk törekvéseit megemlít egy híres műkereskedő családot:

– Ha a művészetnek akar élni – jegyezte meg Jules a nővérének -, ismerem a Durand-Ruel famíliát. Három galériájuk van Párizsban, meg egy New Yorkban, és egész jól keresnek az impresszionistákkal. (Edward Rutherfurd: Párizs, 236. oldal, Alexandra, 2019)

Pierre-Auguste Renoir: Paul Durand-Ruel portréja, 1910,

Paul Durand-Ruel (1831-1922) francia műkereskedő és mecénás, akinek tevékenysége az impresszionistákkal és a barbizoni iskola festőivel kapcsolódik össze. Durand-Ruel elsőként támogatott olyan művészeket, mint Claude Monet, Camille Pissarro vagy Pierre-Auguste Renoir. Ambiciózus üzletemberként galériákat nyitott Londoban, New York-ban, Berlinben, valamint Brüsszelben, és ezzel jelentősen hozzájárult az impresszionisták népszerűsítéséhez nemzetközi szinten. Nemcsak felvásárolta és kiállította az alkotásokat, hanem minden lehetséges egyéb eszközzel is igyekezett előtérbe helyezni az akkor új irányzatnak számító impresszionizmust, például ő maga szervezett kiállításokat vagy jelentetett meg albumokat illetve egyéb kiadványokat.

Claude Monet és Paul Durand-Ruel (Giverny, 1900)

Renoir nagyon közeli barátja is volt a kereskedőnek, és az egyik híres festménye, amiről én is írtam korábban egy bejegyzést, sokáig Paul Durand-Ruel ebédlőjét díszítette:

Pierre-Auguste Renoir: Evezősök reggelije, 1880-1881, The Phillips Collection, Washington D.C.

Durand-Ruel munkássága egy nagyszabású időszakos kiállítás (Inventing Impressionism) témája volt 2015-ben a londoni Nemzeti Galériában, majd később a kiállítás alapján egy dokumentumfilm is készült, úgyhogy, ha valaki közelebbről is szeretné megismerni a legnagyobb impresszionista műkereskedő pályafutását, akkor ez egy kiváló forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.