Rembrandt: Éjjeli őrjárat

Rembrandt: Éjjeli őrjárat, 1642, Rijksmuseum, Amszterdam
(kép forrása: en.wikipedia.org)

“Hírneve csúcspontján 1642-ben, Rembrandt Harmensz van Rijn azt a megtisztelő megbízást kapta, hogy fessen egy nagy, csoportos portrét egy polgárőrcsapatról. A képet ma Éjjeli őrjáratként ismerik, de eredeti címe: Frans Banning Cocq kapitány polgárőrcsapata. Sötét van, de már verik a dobot, magasba emelték a zászlót, és a milicisták csapata indulásra kész. A kompozíció középpontjában, fekete ruhában és vörös vállszalaggal, kezében bottal ott látható Frans Banning Cocq kapitány (1600-1655), amint kinyújtott kézzel mutatja az utat. Mellette hadnagya lépked csillogó sárga és arany öltözékben. A polgárőrökről készült csoportos portrék népszerűek voltak a 17. századi Holland Köztársaságban. Rembrandt képének különlegessége, hogy ő nem sorba állítja az egyébként tétlenkedő milicistákat, egyforma térközökkel érzékeltetve egyforma rangjukat. Itt ugyanis már legalább készül valamiféle akció: az alakulat masírozni fog.  A polgárőrök mindegyike fizetett azért, hogy rákerüljön a képre, és a festő mindegyikük nevét feltüntette egy pajzson a háttérben. Rembrandt azzal teszi még mozgalmasabbá a képet, hogy alakjait a sötétben helyezi el, és egyenként világítja meg az arcokat, a kalapokat és a fegyvereket.”

A puskáját töltő férfi
A Holland Köztársaság milíciáit a fegyvereik alapján különböztették meg. Ennek az amszterdami csapatnak a tagjai klovenieriek, vagyis puskások, mert hosszú csövű, nehéz puskával (klover) szerelték fel őket. Az előtérben egy piros ruhás polgárőr éppen megtölti fegyverét.”

Rembrandt önarcképe
Rembrandt a bal alsó sarokban szignálta a képet, amelybe saját magát is belefestette: ott látjuk hátul, a lándzsás ember mögött. A művészt méretes orráról és jellegzetes barettjéről ismerhetjük föl. Úgy néz bele az egész jelenetbe, mintha kulcslyukon át kukucskálna.”

A hadnagy
Van Ruytenbuch tekinthető itt a hadnagynak, mivel ő az, aki széles pengéjű, hegyes és díszes kardot tart a kezében, és láthatóan a kapitány utasításaira figyel. Hajtókáját az amszterdami címerpajzsról vett keresztek díszítik; innen tudjuk, hogy a festményen ábrázolt férfiak amszterdami lövészek.

Tölgylevelek a sisakon
A Frank Banning Cocq kapitány mögött, nagyrészt takarásban lévő polgárőr, aki épp az imént sütötte el fegyverét, sisakján tölgyleveleket visel. A tölgylevél a lövészek hagyományos szimbóluma volt, és itt ez az egyik képi utalás a céhre és Amszterdam városára.”

Aranyruhás lány
A kapitánytól balra furcsa alak tűnik fől: egy aranyruhás fiatal nő. Ő a kompánia üdvöskéje övén egy élettelen madárral. A járőrcsapat címerét csirkeláb is díszítette, így a madár jól láthatóan megfestett lába utalás lehet erre a szimbólumra.”

Idézett részletek forrása:
Stephen Farthing: A művészet nagykönyveS.A.C. Dudok van Heel holland történész az amszterdami Rijksmuseum tavaszi kiadványában összefoglalta a festménnyel kapcsolatos eddigi kutatási eredményeket, cáfolva és pontosítva korábbi ismereteinket. Művészettörténeti ki kicsoda a világ leghíresebb muskétásainak csoportképén.”

A teljes cikk:
Tátrai Júlia: Éjjeli őrjárat – új megvilágításban“Az alakok Rembrandtnál mozgásban vannak: abban a pillanatban festi meg őket, amint előbukkanva egy keskeny utcából szétszóródnak a téren, és elvegyülnek az utca forgatagában, tehát ugyan ez egy csoportportré, de ugyanakkor egy narrációval rendelkező jelenetet is látunk, és ez Rembrandt hatalmas újítása. A háttérhez használt sötét színek és az irányított fény, mely az arcokra és a fegyverekre esik még mozgalmasabbá teszik a képet. Tulajdonképen ez a történelmi festményeknél használt kompozíció.”

A teljes bejegyzés:
ARTmargók: Rembrandt és köre – előadásjegyzetek (8)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.