Rembrandt: Éjjeli őrjárat

 

Rembrandt: Éjjeli őrjárat, 1642, Rijksmuseum, Amszterdam

Hírneve csúcspontján 1642-ben, Rembrandt Harmensz van Rijn azt a megtisztelő megbízást kapta, hogy fessen egy nagy, csoportos portrét egy polgárőrcsapatról. A képet ma Éjjeli őrjáratként ismerik, de az eredeti címe az volt, hogy Frans Banning Cocq kapitány polgárőrcsapata. Sötét van, de már verik a dobot, magasba emelték a zászlót, s a milicisták csapata indulásra kész. A kompozíció középpontjában, fekete ruhában és vörös vállszalaggal, kezében bottal ott látható Frans Banning Cocq kapitány (1600-1655), és kinyújtott kézzel mutatja az utat. Mellette lépked a hadnagya, csillogó sárga és arany öltözékben. A polgárőrökről készül csoportos portrék népszerűek voltak ebben a 17. századi Holland Köztársaságban. Rembrandt képének az a különlegessége, hogy ő nem állítja sorba az egyébként tétlenkedő milicistákat, egyforma térközökkel is érzékeltetve egyforma rangjukat – itt ugyanis már legalább készül valamiféle akció, masírozni fog az alakulat. A polgárőrök mindegyike fizetett azért, hogy rákerüljön a képre, s mindegyikük neve föl van tüntetve egy pajzson a háttérben. Rembrandt azzal teszi még mozgalmasabbá a képet, hogy alakjait a sötétben helyezi és, és külön fénnyel világítja meg az arcokat, a kalapokat és a fegyvereket.

A puskáját töltő férfi

A Holland Köztársaság miliciáit a fegyvereik alapján különböztették meg. Ennek az amszterdami csapatnak a tagjai klovenieriek, vagyik puskások, mert hosszú csövű, nehéz puskával (klover) szerelték fel őket. Az előtérben egy piros ruhás polgárőr éppen megtölti a fegyverét.

Rembrandt önarcképe

Rembrandt a bal alsó sarokban szignálta a képet, amelybe belefestette magát is: ott van hátul, a lándzsás ember mögött. A művészt méretes orráról és jellegzetes barettjéről ismerhetjük föl. Úgy néz bele az egész jelenetbe, mintha kulcslyukon át kukucskálna.

A hadnagy

Van Ruytenbuch tekinthető itt a hadnagynak. hiszen széles pengéjű, hegyes és díszes kardot tart a kezében , és láthatóan a kapitány utasításaira figyel. Hajtókáját az amszterdami címerpajzsról vett keresztek díszítik, s közlik velünk, hogy ezek itt amszterdami lövészek.

Tölgylevelek a sisakon

A Frank Banning Cocq kapitány mögött, nagyrészt takarásban lévő polgárőr, aki épp az imént sütötte el fegyverét, tölgyleveleket visel a sisakján. A tölgylevél a lövészek hagyományos szimbóluma volt, s itt az egyik képi utalás a céhre és Amszterdam városára.

Aranyruhás lány

A kapitánytól balra, furcsa alak tűnik fől, egy aranyruhás fiatal nő. Ő a kompánia üdvöskéje, s az övére egy élettelen madár van akasztva. A járőrcsapat címerét csirkeláb is díszítette, s a madár jól láthatóan megfestett lába utalás lehet erre a szimbólumra.

Forrás:
Stephen Farthing: A művészet nagykönyve-“S.A.C. Dudok van Heel holland történész az amszterdami Rijksmuseum tavaszi kiadványában összefoglalta a festménnyel kapcsolatos eddigi kutatási eredményeket, cáfolva és pontosítva korábbi ismereteinket. Művészettörténeti ki kicsoda a világ leghíresebb muskétásainak csoportképén.”

A teljes cikk:
Tátrai Júlia: Éjjeli őrjárat – új megvilágításban“Az alakok Rembrandtnál mozgásban vannak: abban a pillanatban festi meg őket, amint előbukkanva egy keskeny utcából szétszóródnak a téren és elvegyülnek az utca forgatagában, tehát ugyan ez egy csoportportrét, de ugyanakkor egy narrációval rendelkező jelenetet is látunk, és ez Rembrandt hatalmas újítása. A háttérhez használt sötét színek és az irányított fény, mely az arcokra és a fegyverekre esik még mozgalmasabbá teszik a képet. Tulajdonképen ez a történelmi festményeknél használt kompozíció.”

A teljes bejegyzés:
ARTmargók: Rembrandt és köre – előadás jegyzetek (8)


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s