Vaszilij Kandinszkij: Egyszerű

Vaszilij Kandinszkij: Egyszerű, 1927, magántulajdon

 

A kompozíció elemei valóban “elemi” formák: egy három oldalról határolt négyszög, egy háromszög és egy kör. Ezek az elemek azonban nem hevernek lomhán vagy erőtlenül valahol a felületen, hanem felülre vagy alulra vannak eltolva, úgy, hogy dinamikus kapcsolat alakul ki köztük. A fent és a lent ellentétessége egy mozgási pályára jut, a ferdére, és végül fentről vagy lentről kiinduló és a ferdében összetorlódó erők  magukat az elemeket is alakítják; ezáltal új intenzitás jelenik meg az egész kompozícióban: a nyitottság és a kifeszítettség; ahogyan a határtalanból előemelkedik a négyszög, és ahogyan a ferdében áramló erő hatására a háromszög fent és lent megfeszül. A kör ugyan önmagában véve is kiegyenlítést és befejezést fejez ki, de ugyanakkor az összkompozícióban része a  felfeléhaladásnak, és  mintha szerepe lenne a továbbhaladásban is.

[…] Ezeknek az alapformáknak az alapmagatartásáról van szó: arról, hogy zárva vagy nyitva vannak. (Heinrich Wölfflin az alapformáknak ezt az alapmagatartását a reneszánsz és a barokk döntő stílusjegyének tartotta). A szerkesztés alapjairól van szó: arról, hogy a formák milyen viszonyban vannak a térhez képest, milyen viszonyban vannak egymással, arról, hogy az egyes elemek laza vagy szoros kapcsolatban vannak-e, valamint arról, hogy mi a szerepe a ferdének, a feszülésnek.

[…] Egyszerű című tanulmánya meggyőz minket arról, hogy milyen erő és sokrétegűség rejlik az elemi formákban: ez a mű él. Bár ez az absztrakt mű csak a forma-élet tisztaságát és nem lehetséges gazdagságát bizonyítja, mégis azáltal, ahogyan elszakad a tárgytól az egész absztrakt festészet  teljes értékű képviselőjének tekinthető.

Forrás:
Heinrich  Lützeler: Absztrakt festészet – Jelentősége és határai

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.